Waarom stopt Kick Out Zwarte Piet ermee?

Met hun jaarlijkse Kick Out Zwarte Piet hebben ze onmiskenbaar het uiterlijk van de knecht van de goedheiligman veranderd en hebben ze een felle discussie over racisme ontketend. Nu is het tijd om te stoppen, maar waarom eigenlijk? Vanavond zijn KOZP-voormannen Jerry Afriyie en Mitchell Esajas te gast in Op1.

De discussie over Zwarte Piet is al jaren een heet hangijzer in Nederland. Aan de ene kant zijn er mensen die de traditie van Zwarte Piet koesteren als een onschuldig kinderfeest. Aan de andere kant zijn er mensen die Zwarte Piet zien als een racistische karikatuur die zwarte mensen kwetst.

Jerry Afriyie, voorman van KOZP, heeft zich jarenlang ingezet voor het afschaffen van de traditionele Zwarte Piet. Zijn argument is duidelijk: Zwarte Piet is een symbool van racisme dat niet thuishoort in een inclusieve samenleving. Door middel van protesten, heeft Afriyie geprobeerd het bewustzijn over dit onderwerp te vergroten en verandering teweeg te brengen.

Met nog een paar demonstraties in het verschiet, heeft Kick Out Zwarte Piet besloten te stoppen met actievoeren. Waarom is het, na jaren van strijd en protesten, de tijd om de megafoon en de spandoeken aan de wilgen te hangen? “Ons werk van Kick Out Zwarte Piet zit er bijna op”, vertelt Afriyie. “De mensen die het nu nog niet willen zien, gaan het ook niet zien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug met Jerry Afriyie en Mitchell Esajas. 

Vergelijkbare artikelen