Thomas Quartier over vastentijd: “Pas uit je dak als er een dak is”

Met het einde van carnaval in zicht, begint woensdag de vastentijd. In deze periode tussen carnaval en Pasen slaan christenen traditiegetrouw een maaltijd over of onthouden zich van bijvoorbeeld alcohol, games of social media. Maar waarom doen mensen dat eigenlijk? Zuidas-non Isabella Wijnberg en monnik Thomas Quartier vertellen bij Op1 hoe ze vasten na het feesten.

Het was een mooi feestje de afgelopen dagen: Zuidelijk Nederland ligt uitgeteld bij te komen van 5 dagen carnaval. Maar voor een echte katholiek begínt het nu pas: de veertigdagen tijd, waarin gevast wordt en het vlees en de wijn aan de kant gaan. Eerst het feesten, dan het vasten.

In de christelijke traditie markeert de vastentijd de periode van veertig dagen die begint op Aswoensdag en eindigt op Paaszondag. Het is een tijd van reflectie, zelfbeheersing en spirituele groei, waarin gelovigen zich vaak onthouden van bepaalde genoegens of activiteiten. De vastentijd volgt direct op de uitbundige vieringen van carnaval, wat een opmerkelijke overgang vormt van feestelijkheid naar ingetogenheid.

Iedereen vast anders

Maar waarom doen mensen dat eigenlijk? En op wat voor manier? Mensen kiezen verschillende manieren om te vasten, afhankelijk van hun persoonlijke overtuigingen en doelen. Sommigen onthouden zich van voedsel, waarbij ze mogelijk één of meerdere maaltijden per dag overslaan. “Ik probeer meer met mezelf bezig te zijn en bijvoorbeeld meer te bidden”, vertelt Zuidas-non Isabella Wijnberg. “Het is op mijn werk ook te druk om echt helemaal niks meer te doen.”

Anderen kiezen ervoor om zich te onthouden van bepaalde genoegens zoals alcohol, snoep of entertainment, zoals games en social media. “Het doel is om bewust afstand te nemen van bepaalde comfortzones en meer aandacht te besteden aan spirituele ontwikkeling”, vertelt monnik Thomas Quartier, die wel begrijpt waarom mensen tot het gaatje gaan om zich vervolgens extra in te houden. “Je kunt pas uit je dak gaan als er ook een dak is”, aldus de monnik

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de vastentijd terug.

 

Vergelijkbare artikelen