Henk van Essen stopt als korpschef van de Nationale Politie

Van de moord op Peter R. de Vries tot coronarellen en boerenprotesten: de vier jaar van Henk van Essen als hoogste baas van de politie waren turbulent. Nu gaat hij met pensioen. Vanavond schuift de opstappende korpschef aan samen met vier collega’s, die bijzondere verhalen over de rol van de politie en de menselijke kant van het vak vertellen. In welke staat laat Van Essen de Nationale Politie achter?

Na een indrukwekkende loopbaan van meer dan 44 jaar als politieagent, staat Henk van Essen op het punt afscheid te nemen. Zijn vertrek markeert het einde van een tijdperk, na vier turbulente jaren als korpschef van de Nationale Politie en een decennium in de korpsleiding. Maar nu gaat zijn uniform toch echt definitief de kast in. Wat heeft de korpschef in zijn tijd aan de politie zien veranderen?

Gedurende zijn lange carrière heeft Van Essen een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse politieorganisatie. Zijn toewijding en expertise hebben hem tot een gerespecteerde figuur gemaakt binnen de rechtshandhaving.

‘Weer tussen de mensen’

In zijn afscheidsboodschap benadrukt Van Essen het belang van een politie die weer “tussen de mensen staat”. Hij pleit voor een heroriëntatie van de politiefunctie, waarbij het contact met de gemeenschap centraal staat, naast het traditionele streven naar misdaadbestrijding.De politie moet weer ‘tussen de mensen staan’ en niet alleen maar boeven vangen, zegt Henk van Essen. “We hebben in Nederland een politie die een hele belangrijke taak heeft. Veiligheid vergroten, begint met voorkomen”, aldus de afzwaaiend politiechef.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Met het vertrek van Henk van Essen gaat de Nederlandse politie een nieuwe fase in. Zijn opvolger zal de uitdaging aangaan om zijn erfenis voort te zetten en de politieorganisatie verder te ontwikkelen in lijn met de behoeften van een snel veranderende maatschappij.

Kijk hier het hele gesprek over het vertrek van politiechef Henk van Essen terug.

Vergelijkbare artikelen