Pieter Omtzigt krijgt de volle laag: ”Heel slecht voorteken”

Pieter Omtzigt ligt onder vuur nu hij de formatiegesprekken heeft verlaten, na weken van toenemende onderlinge irritaties en onenigheid over de financiën. Kneep de NSC-leider er tussenuit, of stond hij in zijn recht? En hoe moet het nu verder met de formatie? In Op1 bespreken we het laatste politieke nieuws met politiek verslaggever Thomas van Groningen, voormalig VVD-leider Ed Nijpels, oud-fractievoorzitter van de PvdA Jacques Wallage en opiniepeiler Maurice de Hond.

Pieter Omtzigt krijgt de volle laag sinds hij uit de formatie is gestapt. ‘’Als drie partijen over de andere partij heen vallen, is dat een heel slecht voorteken als je vertrouwen moet bouwen’’, aldus voormalig PvdA-fractievoorzitter Jacques Wallage.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hoe nu verder?

Maurice de Hond heeft een plan geschreven om heel snel tot een nieuw kabinet te komen. Iedere partij krijgt een aantal ministers toegewezen op basis van de verkiezingsuitslag. ”In het verleden konden we coalities vormen omdat er grote partijen waren, die grote groepen van de samenleving afleverden. Dat is veel meer gefragmenteerd, en het wordt nu steeds moeilijker om meerderheden te vormen. Zelfs bij de aanhang van partijen wordt over bepaalde onderwerpen verschillend gedacht. Je zou dus op een andere manier de politiek kunnen organiseren: geënt op draagvlak bij de bevolking.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen