Tekke Panman en Ferd Crone over de salderingsregeling

Er hangt veel af van de beslissing in de Eerste Kamer, waar ze gaan stemmen over de salderingsregeling. De regeling die in het leven is geroepen als een financiële prikkel voor het opwekken van duurzame energie, wordt misschien teruggeschroefd. Wat zijn daarvan de gevolgen? In Op1 bespreken we het met Eerste Kamerleden Ferd Crone (GL/PvdA) en Tekke Panman (BBB).

Vandaag wordt in de Eerste Kamer een wet behandeld die de zogenaamde ‘salderingsregeling’ moet afbouwen: mensen met zonnepanelen kunnen hun zelf opgewekte stroom dan niet langer zomaar wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen. Senator Ferd Crone van GroenLinks/PvdA heeft zijn twijfels bij het afbouwen van de regeling. ”We zijn nu wereldkampioen zonnepalen in Nederland omdat we een subsidie hebben via die salderingsregeling, die tot nu toe vooral gebruikt is door mensen met hoge inkomens. Nu zijn eindelijk de mensen aan de beurt met een normaal en laag inkomen, en dan gaan we die regeling afschaffen. Ik vind niet dat je lage inkomens moet straffen nu ze aan de beurt zijn.”

Tekke Panman van BBB gaat tegen het afbouwen van de salderingsregeling stemmen. ”De minister gaat ervan uit dat als je niet meer kunt salderen, dat je dan meer stroom gaat gebruiken tussen elf uur ’s ochtends en twee uur ’s middags, wanneer de meeste zonne-energie wordt opgewekt. Dan moet je wel thuis zijn. Door de elektrificatie van onze samenleving gebruiken wij met name veel stroom ’s avonds tussen zes en acht. Wij zijn van het gas af en koken elektrisch. De auto gaat aan de stekker. Dus dat voordeel is er niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

 

Vergelijkbare artikelen