Waarom en door wie worden liquidaties gepleegd in Nederland?

Waarom en door wie worden liquidaties gepleegd in Nederland? Dat meldt de Nationale Politie in een rapport dat donderdag verscheen, met een aantal opvallende conclusies. Politiechef Martin Sitalsing en criminoloog Sheila Adjiembaks vertellen erover in Op1.

In opdracht van Politie & Wetenschap, het onafhankelijke onderzoeksprogramma van de Politieacademie, hebben onderzoekers zoals criminoloog Sheila Adjiembaks zich gericht op de liquidaties die Nederland tussen 2016 en 2021 zijn gepleegd. De onderzoekers hebben niet alleen de misdaden zelf geanalyseerd, maar zijn ook het gesprek aangegaan met enkele schutters om dieper inzicht te krijgen in hun beweegredenen.

Profielschets

Uit het rapport komt een duidelijke profielschets naar boven. Het zijn mannen van ongeveer 29 jaar oud, met een gemiddelde van 27 bekende strafbare feiten bij de politie. De meeste van deze schutters hebben hun oorsprong buiten Europa, en zijn al voor meer dingen vervolgd dan alleen gewelddadige zaken. Deze bevindingen komen voort uit het grondige onderzoek naar 57 Nederlandse liquidatiezaken.

“Het meest verrassende vond ik dat liquidaties vaak binnen de eigen groep plaatsvinden”, zegt politiechef Martin Sitalsing. De meerderheid van deze gewelddadige afrekeningen vindt namelijk niet plaats tussen rivaliserende criminelen, maar juist binnen de eigen kring. Het onderzoek concludeert dat veelvoorkomende motieven voor het uitschakelen van individuen binnen dezelfde criminele groep verband houden met wanprestaties, diefstal en indiscreties, met als doel het handhaven van interne orde en het beschermen van belangen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug met Martin Sitalsing en Sheila Adjiembaks over liquidaties in Nederland.

Vergelijkbare artikelen