Al 5.000 vierkante meter koraalrif teruggeplaatst in Kenia

In de komende dertig jaar dreigt al het koraalrif uit de oceanen te verdwijnen. Waar de tijd dringt zijn er Nederlanders, zoals onderzoekers Ewout Knoester en Tinka Murk, voor de kust van Kenia aan het strijden om het koraalrif daar te behouden. Hoe gaat dat hen af? Ze schuiven ze aan bij Op1.

De oceanen, eens rijk aan kleurrijke koraalriffen, worden momenteel geconfronteerd met een ernstige bedreiging. Deskundigen waarschuwen dat als er geen drastische maatregelen worden genomen, al het koraal binnen de komende dertig jaar kan verdwijnen. De levendige onderwaterparadijzen vol kleurrijke schoonheid, worden bedreigd door de opwarming van het zeewater. Naast klimaatverandering zijn overbevissing, vervuiling en visserijpraktijken andere bedreigingen voor koraal-ecosystemen.

Rif terugplaatsen

Het verdwijnen van koraalriffen als gevolg van de opwarming van het water is een alarmerend fenomeen dat wereldwijd ecologische gevolgen heeft. Als reactie op de toenemende zorgen over de gezondheid van de koraalriffen voor de kust van Kenia, heeft een team van onderzoekers van Wageningen University & Research de handen ineengeslagen om een innovatieve oplossing te vinden. Want de tijd om actie te ondernemen is nu.

De onderzoekers hebben besloten om zelfgemaakte kunstmatige riffen te plaatsen in de wateren voor de kust van Kenia. Ewout Knoester woont er daarom al acht jaar. In een tent. “Ik houd van de natuur en in een tent krijg je daar het meest van mee.” Het afgelopen jaar heeft hij en zijn team al 5.000 vierkante meter rif teruggeplaatst.

Onderzoek van Wageningen University & Research toont aan dat kunstriffen voor de kust van Zuidoost Kenia, aangelegd in samenwerking met de Stichting REEFolution, al na twee jaar vergelijkbaar zijn met natuurlijke koraalriffen. Zowel de bedekking met koraal als de biodiversiteit van vissen en andere dieren rondom het koraal zijn succesvol hersteld.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen