4 jaar na Brexit wordt de handel met het VK nog moeilijker

Na een lange aanloop stapte het Verenigd Koninkrijk op 1 februari 2020 definitief uit de Europese Unie. Wat heeft de Brexit Groot-Brittannië nou eigenlijk opgeleverd? Correspondent Lia van Bekhoven vertelt vanavond hoe het land ervoor staat en schuift aan met Matthijs Mesken van de branchevereniging voor de groothandel in bloemen en planten. Hij voorspelt één groot logistiek drama, nu de nieuwe regels voor exporteurs bijna ingaan. 

In een historische wending verliet het Verenigd Koninkrijk vier jaar geleden, na een langdurig proces, definitief de Europese Unie. Terwijl de Brexit op dat moment een feit werd, staan we nu aan de vooravond van een nieuwe fase waarin de gevolgen van deze scheiding nog groter dreigen te worden. Vanaf overmorgen, moet het Verenigd Koninkrijk alle handel controleren, een ontwikkeling die de bloemenindustrie in Nederland niet onberoerd laat.

De onvermijdelijke handelscontroles, die niet langer kunnen worden uitgesteld, hebben een directe impact op de export van bloemen vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk. De bloemensector is een van de vele industrieën die geconfronteerd wordt met nieuwe uitdagingen en veranderingen in de handelsrelaties. “Omdat het Verenigd Koninkrijk uit de EU gestapt is, moeten ze alles controleren. Ze kunnen dat nu niet meer uitstellen”, vertelt correspondent in het Verenigd Koninkrijk Lia van Bekhoven daarover.

Bloemenindustrie in de problemen

Een van de belangrijkste zorgen voor Nederlandse bloementelers en exporteurs is de toegenomen administratieve rompslomp. Voorheen konden bloemen vrijelijk de grens oversteken binnen de Europese Unie, maar nu zijn er douaneformaliteiten en inspecties nodig. Dit leidt niet alleen tot vertragingen, maar ook tot extra kosten voor de betrokken partijen. “Voor sommige planten moeten medewerkers meer dan vijftig extra handelingen uitvoeren”, vertelt Matthijs Mesken van de branchevereniging voor de groothandel in bloemen en planten daarover. “De handel met het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen vier jaar al afgenomen door de Brexit en dat zal nu alleen maar meer worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Brexit terug.

Vergelijkbare artikelen