De geschiedenis achter Oranje-Nassau en een eeuwenoude tijdcapsule

Voor de serie ‘Het verhaal van Nederland’ hing Nederland aan de lippen van verteller Daan Schuurmans. Nu is hij terug met een vervolg: Het verhaal van Oranje-Nassau, over het turbulente leven van De Oranjes. Schuurmans schuift aan bij Op1 samen met bouwhistoricus Patrick Bosman. Hij zag vandaag hoe een eeuwenoude tijdcapsule, die onder het ruiterstandbeeld van koning Willem II in Den Haag gevonden is, geopend werd. 

Na het overweldigende succes van de televisieserie “Het Verhaal van Nederland”, keert verteller Daan Schuurmans terug met een langverwacht vervolg. Deze keer neemt de serie ons mee op een koninklijke reis door de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis in “Het Verhaal van Oranje-Nassau”. De eerste aflevering van deze boeiende reeks staat gepland voor komende woensdag, en het belooft een fascinerende ontdekkingsreis te worden door de levens, intriges en transformaties van de Oranje-Nassau dynastie.

Bijna afgelopen met de dynastie

Ook in de nieuwe serie zien we Daan Schuurmans als verteller rondlopen, in combinatie met nagespeelde scenes en deskundigen. Met dit keer in de hoofdrol dus niemand minder dan de Oranjes. Wat maakt het verhaal van onze koninklijke familie zo interessant? “Er zijn steeds momenten geweest, waarop het bijna afgelopen was met de dynastie”, vertelt verteller Schuurmans.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

En dan een opmerkelijke ontdekking, die werd gedaan in het politieke hart van Nederland, het Binnenhof in Den Haag. Een tijdcapsule die bijna een eeuw lang verborgen lag onder het standbeeld van koning Willem II werd onthuld. Het loden kistje, dat bij toeval werd ontdekt tijdens werkzaamheden, belooft een fascinerende inkijk te geven in het verleden.

Inhoud valt tegen

Het standbeeld van koning Willem II, dat trots op het Binnenhof staat, bleek meer te verbergen dan alleen de herinnering aan de Nederlandse vorst. Geschiedenisliefhebbers keken met spanning toe terwijl het tijdcapsule op delicate wijze werd geopend. Zouden er een schat aan historische artefacten en documenten, die bijna een eeuw lang onaangeroerd waren gebleven in liggen?

Voor wie dat had verwacht viel het resultaat een beetje tegen. De capsule bevatte ‘slechts’ een brief, een oorkonde en een boek. Het kistje geeft geen gigantische geheimen prijs, maar gemeentelijk bouwhistoricus Patrick Bosman is wel degelijk in de wolken. “Een verhaal dat eigenlijk een beetje uit het geheugen verdwenen was, komt weer boven. Dat is eigenlijk de schat die je vindt”, vertelt hij.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de familie Oranje-Nassau terug.

Vergelijkbare artikelen