Een op de twee vrouwen in het hoger onderwijs heeft te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt vaker voor dan universiteiten en hogescholen doorhebben. Daarvoor waarschuwt Mariëtte Hamer. Volgens de regeringscommissaris zijn de al ingevoerde maatregelen niet voldoende om tot een cultuurverandering te komen in het onderwijs. In Op1 vertelt Hamer wat er volgens haar moet veranderen.

Veel jonge vrouwen in het hoger onderwijs hebben te maken met seksueel wangedrag. De hogescholen en universiteiten doen te weinig om het aan te pakken. Het is de zoveelste sector waar het mis is. ”Een op de twee vrouwen heeft daarmee te maken”, zegt Mariëtte Hamer. ”Dat is waanzinnig hoog.”

”Wat wij ontdekt hebben is dat er de afgelopen jaren 300 meldingen zijn geweest. Als je dat afzet tegen die 1 op de 2 meisjes, dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat er nog heel veel niet besproken grensoverschrijdend gedrag is. Waar hebben we het dan over? Dat is een heel scala. Aanranding en verkrachting. Zichtbaar fysiek grensoverschrijdend gedrag. Hiervan is duidelijk dat het niet mag. Maar er is ook een gebied waar het lastig is voor mensen om zich te uiten. Dat is als je bijvoorbeeld steeds seksistische opmerkingen krijgt. En wat we tegenwoordig ook veel zien is online gedrag. Docenten die appjes sturen naar jonge vrouwen, en studenten onderling. En waar we het helaas ook veel zien is tussen hoogleraren en promovendi.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen