Een stevige tik op de vingers van de rechter voor het COA

Het COA mag in Ter Apel de grens van maximaal 2.000 asielzoekers opvangen niet meer overschrijden. Anders volgen er flinke boetes. Gaat dat helpen in de asielcrisis? Burgemeester van Pekela Jaap Kuin schuift aan samen met fractievoorzitter Gemeentebelang Westland Remmert Keizer, die juist vandaag aangaf niet mee te werken aan de spreidingswet.

Een stevige tik op de vingers van de rechter voor het COA vandaag: het asielzoekerscentrum in Ter Apel is te vol en moet van de rechter binnen 4 weken ervoor zorgen dat het maximumaantal asielzoekers wordt teruggebracht naar maximaal 2000.

Glaasje wijn op de bank

Groningse gemeenten zijn blij met deze uitspraak. Aan tafel zit Jaap Kuijn, burgemeester van Pekela. Hij stuurde begin deze maand namens alle Groningse burgemeesters een brandbrief over deze kwestie en kan vertellen dat zijn collega-burgemeester van Ter Apel erg content is met de uitspraak van de rechter. “Mijn collega Jaap Velema zit met een glaasje wijn op de bank”, vertelt de burgemeester.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gemeente Westland

Gaan we van Groningen naar Den Haag. Vandaag werd zoals verwacht de spreidingswet aangenomen in de Eerste Kamer. Doordat de VVD voor stemde, is daar een meerderheid voor. Dat betekent dat verschillende gemeenten nu wel asielzoekers moeten gaan opvangen, dat terwijl ze dat eerst niet of nauwelijks deden.

Remmert Keizer, fractievoorzitter van Gemeentebelang Westland, een van de coalitiepartijen in die gemeente, liet met de andere coalitiepartijen vandaag weten: wij gaan het niet doen, wij gaan geen asielzoekers opvangen. Wat is het probleem, waarom niet? De gemeente Westland heeft in de periode 01 januari 2012 t/m 01 november 2023 nul asielzoekers opgevangen. Echt helemaal geen één en gaat dat, als het aan de fractievoorzitter ligt, nu ook niet doen. “Als ik die vraag voorgelegd krijg, zal ik daar nee tegen te zeggen”, aldus Keizer.

Kijk hier het hele gesprek over de spreidingswet en de gemeente Westland terug.

Vergelijkbare artikelen