Van Natuurmonumenten mag je niet meer met veel honden het bos in

Natuurmonumenten verscherpt regels voor natuurgebieden: zo moet je nu toestemming vragen voor een fotoshoot en mag je maximaal drie honden per persoon uitlaten. En daardoor komen hondenuitlaters zoals Lisanne Kiphardt flink in de problemen. Maar zijn de strenge regels wel echt nodig? Ze schuift samen met boswachter Arjan Postma aan bij Op1.

Natuurmonumenten, een van de meest prominente natuurbehoudsorganisaties in Nederland, heeft onlangs aangekondigd dat ze de regels in hun natuurgebieden zullen aanscherpen. Deze nieuwe maatregelen zijn bedoeld om de biodiversiteit te beschermen, het natuurlijke ecosysteem te herstellen en bezoekers bewust te maken van hun impact op de natuur.

Volgens Natuurmonumenten kan het zo niet langer. Voor veel boswachters is het niet meer te doen en voor de natuur is het funest. De vele honden in het bos. Natuurmonumenten past de regels aan: in hun bossen mag je nog maar met maximaal 3 honden tegelijk het bos in. Slecht nieuws dus voor de honden en de professionele hondenuitlaters.

Verstoring werkt lang door

En met een groep honden wandelen in het bos wordt dus verboden door natuurmonumenten, het bos kan het niet meer aan. Boswachter Arjan Postma is daar uiteraard blij mee. Volgens hem beseffen we vaak niet wat we de natuur aandoen. “Veel mensen hebben niet door hoelang verstoring in een gebied kan doorwerken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bedrijventerreinen

Als je nog maar drie honden mag uitlaten in het bos, is het de vraag waar mensen met een hondenuitlaatservice dan heen moeten. Waar mag je dan wel met de hond loslopen? Boswachter Arjan Postma heeft wel een idee. Volgens hem hoef je voor het uitlaten van honden niet per se naar het bos en is er buiten de natuur genoeg plek om de hond zijn behoefte te laten doen. “Er zijn genoeg bedrijfsterreinen waar je hondenuitlaatvelden van kan maken.”

Kijk hier het hele gesprek over de scherpere regels van Natuurmonumenten terug. 

 

Vergelijkbare artikelen