Doelen uit Preventieakkoord worden bij lange na niet gehaald

Een sigaretje, te veel alcohol of een copieuze maaltijd. Te veel Nederlanders leven ongezond en dat moet gaan veranderen, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen, want niets doen is geen optie meer.  Maar hoe wil hij de leefstijl van miljoenen Nederlanders veranderen? Dat vertelt hij in Op1.

De doelstellingen uit het Nationaal Preventieakkoord om overgewicht, problematisch alcoholgebruik en roken tegen te gaan worden bij lange na niet gehaald, blijkt uit onderzoek van het RIVM. ”Dit is wel een wake-up call”, reageert staatssecretaris Van Ooijen.

”Enerzijds zie je dat we bij roken niet het doel halen, maar wel echt een deuk in een pakje boter slaan. Maar anderzijds, als je te weinig of geen maatregelen neemt, dan verandert er ook niks.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Overgewicht neemt toe

Volgens de modellen neemt het aantal mensen met overgewicht alleen maar verder toe, en op het gebied van problematisch alcoholgebruik is er ook nauwelijks iets veranderd. ”Ik denk dat we op het gebied van overgewicht de laatste jaren de grote keuzes niet gemaakt hebben. Eentje die er wat mij betreft echt snel zal moeten komen, is de frisdranktaks. Dat betekent dat de frisdrankjes waar geen suiker in zit goedkoper worden dan ze nu zijn. Maar ook dat de frisdranken met veel suiker duurder worden dan ze nu zijn. Dan kun je makkelijker de gezonde keuze maken.”

Kijk hier het hele gesprek met Maarten van Ooijen terug.

Vergelijkbare artikelen