Smoorverliefd en vervolgens duizenden euro’s kwijt: datingfraude

In het doolhof dat online daten is, worden steeds meer mensen slachtoffer van datingfraude. Hierbij proberen oplichters via online platforms geld af te troggelen van goedgelovige singles. Hoe kan je voorkomen dat het je overkomt? Slachtoffers Rileen Noordermeer en Hans van Kemenade schuiven aan samen met politieman Sybren van der Velden Walda, die onderzoek deed naar grootschalige datingfraude in Utrecht.

In de moderne wereld van technologie en online verbindingen is het vinden van liefde vaak zo eenvoudig als het aanmaken van een online datingprofiel. Helaas brengt deze toegankelijkheid ook risico’s met zich mee, zoals datingfraude. Datingfraudeurs maken misbruik van de kwetsbaarheid van mensen die op zoek zijn naar liefde en proberen hen op slinkse wijze geld afhandig te maken.

Duizenden euro’s

Rileen Noordermeer en Hans van Kemenade dachten online de liefde van hun leven gevonden te hebben, maar ze werden voor opgelicht. En goed ook. Net als een stijgend aantal Nederlanders. Politiechef Sybren van der Velden waarschuwt: “blijf daten, maar wees alert.”

Mensen gaan namelijk ver met het online frauderen van goedgelovige singles. Huizen worden leeggeroofd, erfenissen weggegeven en pensioenpotten leeggehaald. Je denkt de liefde van je leven te hebben gevonden, maar uiteindelijk word je voor 10 – duizenden euro’s bestolen. Ook Rileen Noordermeer raakte de weg kwijt in doolhof dat online daten is en werd voor tienduizenden euro’s opgelicht. “Ik werd verliefd op het feit dat hij heel attent was en geïnteresseerd leek. Hij was er altijd voor mij. Aandacht is een hele sterke troef voor zo’n oplichter”, vertelt Rileen.

Aandacht

Tijdens de gesprekken met haar oplichter merkte Rileen dat het vooral de aandacht van de zogenaamde goudhandelaar in Maleisië was die haar aandacht vast bleef houden. “Ik was verslaafd aan zijn aandacht. De relatie heeft mij tienduizenden euro’s gekost. Ik ben een boek aan het schrijven en vertel daar het precieze bedrag in”, besluit ze.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over datingfraude terug.

 

Vergelijkbare artikelen