Bob Geelkerken voert nepoperaties uit als onderdeel van wetenschappelijk onderzoek

In het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente zijn als onderdeel van wetenschappelijk onderzoek de eerste nepoperaties uitgevoerd. Is het verantwoord om in mensen te snijden die daar mogelijk niet bij geholpen zijn? En wat als juist de echte operatie niet werkt? We bespreken het met vaatchirurg Bob Geelkerken.

De ene helft van de patiënten krijgt een echte operatie, de andere helft gaat voor nep onder narcose, maar het is dé manier om erachter te komen dat het zogeheten bandjessyndroom een medische afwijking is en niet een psychisch probleem. “Een van de stellingen was dat de helft van de patiënten in mijn wachtkamer bij de psychiater hoorde en de andere helft bij de psychiater zat en bij mij hoorde.”

Nu, 25 jaar later, blijkt die stelling nog waar te zijn ook. Wie zijn de mensen waar Geelkerken het over heeft? “Het zijn vaak jonge mensen. Als je na de puberteit uitgegroeid bent dan gaat het middenrif een beetje naar beneden en kan het over de bovenste darmslagader heen zakken.” Wat door ademhalen dicht gedrukt kan worden.

De een is daar gevoeliger voor dan de ander. Welke klachten horen daarbij? “Dat je na het eten een vol gevoel hebt, je misselijk voelt, een baksteen gevoel of dat je geen energie meer hebt.” Ook ziet Bob Geelkerken dat mensen hierdoor hun eetpatroon aanpassen of zelfs niet meer uit durven gaan.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen