Beatrice de Graaf over historische banden tussen Duitsland en Rusland

Er lijken steeds meer scheuren te ontstaan in de westerse steun aan Oekraïne. Zo twijfelt Duitsland al lange tijd over de levering van nieuwe raketten aan Kiev. Waar komt die aarzeling vandaan? Historicus Beatrice de Graaf denkt dat het te maken heeft met de historische banden tussen Duitsland en Rusland. In Op1 is ze gast samen met oud-ambassadeur Robert Serry. Hij is net terug uit zijn geliefde Oekraïne, waar een raket op honderd meter van zijn appartement insloeg.

Robert Serry is net terug uit zijn geliefde Oekraïne, waar een raket op honderd meter van zijn appartement insloeg. Hij heeft zich nog niet eerder zo onveilig gevoeld. “Ik werd wakker geschud door een enorme knal. Dat ging vervolgens nog een uur door.”

Relatie tussen Duitsland en Rusland

Het lijkt er steeds meer op dat de westerse steun voor Oekraïne scheurtjes begint te vertonen. Duitsland denkt al een tijdje na over het al dan niet leveren van nieuwe raketten aan Kiev, en die twijfel lijkt voort te komen uit de historische banden tussen Duitsland en Rusland, aldus historicus Beatrice de Graaf. “Er zijn drie dingen die de relatie tussen Duitsland en Rusland zo belangrijk maken.”

“De Duitsers zeggen al eeuwen lang dat goede politiek een goed verdrag met Rusland is.” Als we dat niet hebben, komt er oorlog is volgens de historicus een bekend gezegde in de Duitse politiek. “Kijk maar naar 1914, kijk maar naar de Tweede Wereldoorlog of naar de Koude Oorlog.”

Het tweede is dat Duitsland een goede handel met Rusland nodig heeft. “Het handelsvolume tussen Duitsland en Rusland is immens. Namelijk zestig miljard. Nederland is ook geen gasland, maar de Duitsers halen toch rechtstreeks hun gas uit Rusland.”

Daarnaast is volgens De Graaf een groot verantwoordelijkheidsgevoel van de Duitsers ook een belangrijk punt. “Om ook een soort brug te zijn tussen de Russen en het Westen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen