Ahmed Aboutaleb stopt als burgemeester van Rotterdam

Na vijftien jaar zwaait Ahmed Aboutaleb dit najaar af als burgemeester van Rotterdam. De in 2021 verkozen tot beste burgemeester van de wereld, heeft in de ogen van ras-Rotterdammers journalist Sander de Kramer en schrijver Abdelkader Benali veel betekend. Wat precies?

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft aangekondigd dat hij dit jaar, na een ambtstermijn van 15 jaar als burgemeester van Rotterdam, zijn functie zal neerleggen. Dit nieuws deelde hij dinsdagmiddag tijdens zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, gehouden in het stadhuis van Rotterdam. Aboutaleb heeft sinds 2009 de rol van burgemeester vervuld en acht het nu passend om ruimte te maken voor een opvolger.

Na 15 lange jaren moet Rotterdam dus op zoek naar een nieuwe burgervader. Treurt de stad of zat Aboutaleb na 15 jaar wel aan zijn uiterste houdbaarheidsdatum? Ras-Rotterdammer Sander de Kramer had graag gezien dat hij nog even was gebleven en gaat de burgemeester missen. “Hij heeft echt het snot voor zijn ogen gewerkt”, vertelt de journalist.

Recht voor zijn raap

“Hij beantwoordt zelfs alle mails die hij krijgt”, gaat De Kramer verder. “Zo betrokken en zo bevlogen; het is een echte verbinder en ook een rustbrenger. De woorden die hij zei na Charlie Hebdo gingen de wereld over. Het kwam recht uit zijn hart en dat maakt indruk. Wij Rotterdammers zijn heel erg recht voor zijn raap en dat was hij ook. Hij had geen dubbele agenda en sprak gewoon over wat hij vond.” En dat is niet de enige reden dat de journalist de burgemeester gaat missen. “Ik heb zelf ook gewoon heel veel met hem. Hij heeft me getrouwd in 2015. Het was heel bijzonder dat hij kwam en hier ook j tegen zei. Het is iemand die op alle vlakken heel veel heeft gedaan en betekent, maar hij geeft nu de volgende kandidaat even de tijd om er in te komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vergelijkbare artikelen