VVD-prominent Ankie Broekers-Knol: “Ik vind het idioot”

Nu de feestdagen achter de rug zijn, begint de volgende fase van de formatie. Vanaf morgen is het de taak aan formateur Ronald Plasterk om partijleiders Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) op een lijn te krijgen. Maar kan dat zonder gemorrel aan de rechtsstaat? VVD-prominent Ankie Broekers-Knol vreest van niet. Ze schuift aan samen met politiek verslaggever bij WNL Marieke Smits, die het laatste formatienieuws meebrengt.

Na het verstrijken van de feestdagen treedt de volgende fase van de formatie in werking. Vanaf morgen is het de verantwoordelijkheid van formateur Ronald Plasterk om de partijleiders Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) op één lijn te krijgen. Echter, rijst de vraag of dit mogelijk is zonder dat er aan de fundamenten van de rechtsstaat wordt getornd. Ankie Broekers-Knol, die tussen 2019 en 2022 staatssecretaris van Justitie en Veiligheid was, vreest dat dit niet zonder enig ongemak voor de rechtsstaat zal verlopen.

“Ik vind het idioot”

VVD-prominent Ankie Broekers-Knol noemt het ‘vreselijk’ dat haar partij in formatiegesprekken nu praat over de rechtstaat. “Ik vind het idioot dat politieke partijen met elkaar gaan praten als ze eerst moeten kijken of ze het wel eens zijn over de rechtsstaat.” Dat geldt niet alleen voor ‘haar partij’. “Dat is voor alle partijen die nu aan tafel zitten.”

Dat Geert Wilders belooft drie omstreden wetsvoorstellen in te trekken, doet in haar ogen geen recht aan de beloften dat je de grondwet erkent. “Dat geldt voor alle onderhandelaars die daar aan tafel zitten. Ze hebben allemaal de eed op de grondwet afgelegd. Als je dat gedaan hebt, kan je niet met dit soort voorstellen komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen