Voor mensen met een eetstoornis is december ontzettend stressvol

Drank, familie en een overdosis eten. Waar veel mensen reikhalzend uitkijken naar kerst, is er ook een groep voor wie de feestdagen helemaal geen feest is. Voor mensen met een eetstoornis is december namelijk ontzettend stressvol. Ervaringsdeskundigen Lonneke Bouman, Julia Vaessen, Ricky Frissen en Ron Meijering leggen in Op1 uit waarom dit zo is en hoe je deze mensen kunt helpen.

Voor mensen met een eetstoornis is december ontzettend stressvol, terwijl veel mensen reikhalzend uitkijken naar kerst. Alcohol, familie en een overdosis eten maken de feestdagen voor deze groep allesbehalve feestelijk. “Het was heel moeilijk”, vertelt Ron Meijering.

“Ik wist niet hoe laat we gingen eten, wat er op tafel kwam of hoeveel calorieën erin zaten. Ik probeerde tijdens de feestdagen zoveel mogelijk mijn eigen schema aan te houden. Dat vond iedereen wel gek, maar het hielp me wel.” Zijn levenservaring probeert hij nu mee te geven aan anderen. Probeer zoveel mogelijk structuur te houden is zijn advies.

Ook Julia had een eetstoornis. Welk gevoel had zij tijdens de feestdagen? “Heel veel angst en spanning. Ik wist echt niet wat ik kon verwachten.” Maar het was niet alleen maar angst en spanning. Ze had ook veel verdriet in die periode. “Ik wilde wel graag meedoen, maar dat lukte gewoon niet.”

Ze had continu een tweestrijd in haar hoofd. “Die angst is heel erg groot en die neemt het in korte termijn over.” Een angst die soms niet te snappen is voor anderen. “Als je daar eenmaal inzit, is het soms niet meer te begrijpen. Het is een angst om de controle te verliezen denk ik.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen