Succesvol nieuwe dader-aanpak tegen explosies in Rotterdam

Het aantal explosies in Nederland is verviervoudigd en vooral in Rotterdam loopt het de spuigaten uit. Wat de politie ook probeert: de ontploffingen blijven elkaar opvolgen. Hoe kunnen ze het tij keren? Hoofdofficier van justitie Rotterdam Hugo Hillenaar schuift samen met RTV Rijnmond verslaggever Marion Keete aan bij Op1.

Het aantal explosies in Nederland is verviervoudigd, met name in Rotterdam bereikt het een alarmerend niveau. Ondanks de inspanningen van de politie blijven de ontploffingen zich voordoen. Hoe kunnen ze deze zorgwekkende trend keren? De politie experimenteert met nieuwe dader-aanpak.

“We hebben meer dan tweehonderd explosies gehad”, vertelt hoofdofficier van justitie Rotterdam Hugo Hillenaar. “Chauffeurs, makelaars en brokers. Er zijn veel tussenpersonen. We hebben er al behoorlijk wat aangehouden. En dat heeft te maken met de aanpak die we gekozen hebben.”

Pakkans is megagroot

Het OM beschouwt niet iedere explosie als een opzichzelfstaand incident. “Een coördinatiecentrum probeert dwarsverbanden te leggen tussen al die explosies om te zien waar de overeenkomsten zitten. En omdat we al heel veel aanhoudingen hebben verricht, kunnen we dingen gaan combineren.”

Inmiddels zijn er al 190 aanhoudingen verricht. “Dus de pakkans is ook megagroot. Daarom wil ik ook tegen die jongeren zeggen: ‘je verknalt letterlijk en figuurlijk echt je hele toekomst.'”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen