Antoine Bodar: “Verklaring van de paus is een dooie mus”

Paus Franciscus zet een stap richting acceptatie van homoseksualiteit binnen de Katholieke Kerk. Priesters mogen vanaf nu hun zegen geven aan koppels van hetzelfde geslacht, zolang het maar niet het karakter van een huwelijksceremonie krijgt. Wat betekent dat in de praktijk? We bespreken het met uitgetreden priester Pierre Valkering, priester Antoine Bodar en cabaretier Fieke Opdam.

Een koerswijziging van het Vaticaan: de paus geeft zijn zegen ook aan homokoppels. Cabaretier Fieke Opdam, priester Antoine Bodar en uitgetreden priester Pierre Valkering zijn te gast. Zijn zij blij met deze nieuwe verklaring van de paus?

Dooie mus

Partners van hetzelfde geslacht kunnen vanaf nu een zegen krijgen van katholieke priesters. Dat staat in een verklaring die Paus Franciscus gisteren uitbracht. Het is een koerswijziging die veel stof doet opwaaien in de katholieke wereld, maar volgens priester Antoine Bodar stelt de verklaring van de paus weinig voor.

“Het is een mooi pastoraal gebaar”, vertelt de priester. “Niemand wordt meer uitgesloten van een zegen, maar tegelijkertijd mogen wij ook auto’s zegenen, en katten, en honden en ook huizen bijvoorbeeld. Waarom zou je dan geen mensen mogen zegenen? In feite mocht het al en is dit minder nieuw dan het nu lijkt”, aldus Bodar.

De priester gaat verder en vertelt dat het voor veel mensen verwarrend is en dat het de kerk ‘splijt’. Waarom? “Of het nu om een homopaar gaat of om gescheiden mensen. Ik mag de persoon zegenen, de liefde en vriendschap zegenen, ik mag zegenen dat ze trouw aan elkaar blijven, maar ik mag niet zegenen dat ze met elkaar naar bed gaan. Dat is een zonde.” Bodar vindt de verklaring daarom een beetje een dooie mus. “Het is een mooi gebaar en een mooi kerstcadeau. Maar in feite verandert er dus helemaal niks”, besluit de priester.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met o.a. Antoine Bodar terug.

Vergelijkbare artikelen