“Het is een staatsrechtelijke blunder van de eerste orde”

Het was opnieuw een bewogen week in politiek Den Haag. PVV, VVD, NSC en BBB gaan onderzoeken of ze samen een kabinet kunnen vormen, er was een omstreden motie van Yesilgöz over de spreidingswet en er werd een nieuwe Kamervoorzitter gekozen. We bespreken het vanavond in de politieke vrijdag van Op1 met CDA-leider Henri Bontenbal, VVD-prominent Ed Nijpels, PvdA-wethouder Marjolein Moorman, hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans en politiek verslaggever Thomas van Groningen. 

In de levendige arena van de Nederlandse politiek treedt een bekend gezicht naar voren om een nieuw hoofdstuk te schrijven: Martin Bosma, lid van de Partij voor de Vrijheid (PVV), is na twee eerdere mislukte pogingen nu toch verkozen tot de nieuwe Kamervoorzitter. Wat voor persoon is hij?

”Voor Bosma en voor Wilders geldt allebei dat discriminatie en de haat tegen de islam, en de merkwaardige opvatting over rechters, dat het in hun genen zit”, zegt VVDprominent Ed Nijpels. ”Het ontbreekt aan een staatsrechtelijk ethos.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Motie Yezilgöz

Een motie voorgesteld door VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz heeft de gemoederen flink doen oplaaien in de Tweede Kamer. De motie, gerelateerd aan de spreidingswet, heeft voor verdeeldheid gezorgd binnen de verschillende politieke partijen. De spreidingswet, die tot doel heeft om asielzoekers over het land te verdelen, heeft altijd al tot stevige debatten geleid. Yesilgöz’s motie heeft deze discussie naar een nieuw niveau getild, met uitgesproken standpunten van zowel voor- als tegenstanders.

‘’Het is staatsrechtelijk vandalisme en anders is het is een staatsrechtelijke blunder van de eerste orde’’, zegt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans over de motie van Yesilgöz over de spreidingswet. Volgens de hoogleraar gaat ze vanwege de motie slecht om met collega-Kamerleden en partijgenoten. ‘’Ze heeft eigenlijk Eric van der Burg een mes in de rug gestoken.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘Heel erg boos’

CDA-leider Henri Bontenbal is het eens met Voermans. Volgens Bontenbal zijn hij en zijn partijgenoten teleurgesteld in de VVD-minister. ”Mijn bewindspersonen waren daar heel erg boos over. Het land moet ook netjes geregeerd worden”, zegt CDA-leider Henri Bontenbal over de motie van Yesilgöz over de spreidingswet. ”Die vinden het heel moeilijk dat vanuit opportunistische redenen dit soort dingen gedaan worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen