Wouter de Winther: ”Zelfs het linkerblok vond Van der Lee een tikkie saai”

Wordt Martin Bosma of toch Tom van der Lee de nieuwe Kamervoorzitter? Die keuze maakte de Kamer donderdag. Tegelijkertijd is het ook spannend in Brussel. Want op de EU-top zijn de ogen op Viktor Orbán gericht, want gaat de Hongaarse premier daadwerkelijk de steun en de toetredingsgesprekken voor Oekraïne blokkeren? In Op1 bespreken we het met politiek commentator Wouter de Winther en Europa-correspondent Stefan de Vries.

Bosma nieuwe voorzitter

Martin Bosma is de nieuwe Kamervoorzitter. Volgens Wouter de Winther komt dat door de veranderende politieke verhoudingen. ”Er waait een rechtse wind. De PVV is salonfähig geworden. Een normale partij, weliswaar zonder democratische ledenstructuur, waar normaal mee gepraat gaat worden. En waar dus ook kandidaten kans maken om een mooie prominente functie te gaan bekleden in de Kamer.”

”Zijn tegenstrever Tom van der Lee van PvdA-GroenLinks sloeg echt een hele andere toon aan. Je merkte zelfs in het linkerblok dat dat er eentje was die een tikkie saai was. Je moet op dat moment wel de Kamer voor je winnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

EU-top 

Iedereen vreesde ervoor dat de Hongaarse premier Orbán de onderhandelingen over toetreding van Oekraïne tot de EU zou gaan blokkeren. ”Dat kan in Europa, want alle landen hebben een veto”, zegt Stefan de Vries. ”Als een konijn uit een hoge hoed bedacht de Duitser Olaf Scholz dat Orbán even weg moest lopen tijdens de stemming. Dan kon er in unanimiteit gestemd worden en hoefde Orbán zijn gezicht niet te verliezen. En dat is gebeurt. Want de stemming gaat over de mensen die aanwezig zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen