Stijgt de zeespiegel nog meer dan we al dachten?

De klimaattop loopt op zijn eind en de vermoedelijke uitkomsten laten zien dat de zeespiegel wellicht nog meer gaat stijgen dan we al dachten. Dit zou kunnen betekenen dat Nederland rond het jaar 2300 bijna volledig onder water zal raken, als we niets doen of er niet nog strengere milieueisen komen. Wat staat ons te wachten? En hoe kan Nederland zich hiertegen verdedigen? Hoogleraar klimaatadaptatie Marjolijn Haasnoot en meteoroloog Reinier van den Berg schuiven aan bij Op1.

Met de plannen die nu op de klimaattop in Dubai worden gemaakt, moeten we ons alsnog voorbereiden op een zeespiegelstijging van enkele meters. Aan weerman Reinier van den Berg en waterexpert Marjolijn Haasnoot vragen we hoe hoog het zeewater dan komt, en wat we ertegen kunnen doen.

Zeespiegelstijging van meters

De Klimaattop in Dubai loopt op z’n eind. Tot een slotverklaring kwam het gisteren niet, omdat veel landen vinden dat er te weinig gedaan wordt tegen de opwarming van onze planeet. Gevolg daarvan is namelijk een stijgende zeespiegel. Een stijging die weleens hoger ui kan vallen dan we op dit moment verwachten, denkt weerman Reinier van den Berg.

De weerman waarschuwt voor een stijging van niet centimeters, maar meters als het tegenzit. “De zeespiegelstijging is wel aan het versnellen. Dat zeggen alle modellen”, zegt hij in Op1. “Maar waar kom je uit in 2100? Dan kom je op 30 centimeter uit, als alles mee zit. Maar misschien wel 80 of 90 als het meer tegen zit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over zeespiegelstijging terug.

Vergelijkbare artikelen