Veel zorgen over de Nederlandse steun aan Oekraïne

Geld, humanitaire hulp of wapens. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne loopt Nederland voorop met steun in de strijd tegen Rusland. Maar nu de PVV de grootste partij is en steun vanuit het Amerika begint te haperen, is het de vraag of dat zo blijft. Veiligheidsdeskundige bij Clingendael Bob Deen en de Oekraïens-Nederlandse Vita Kovalenko schuiven aan over hoe reëel de zorgen van Oekraïne zijn.

Toen Rusland vorig jaar de Donbas binnenviel kleurde Nederland geel-blauw. Maar is die vriendschap nog wel zo warm sinds de verkiezingswinst van de PVV hoort de Oekraïense Vita Kovalenko om zich heen? Veiligheidsexpert Bob Deen ziet dat de westerse steun voor Oekraïne langzaam maar zeker afbrokkelt.

Steun brokkelt af

Een jaar geleden werd president Zelensky gekozen tot man van het jaar en stond de hele westerse wereld achter hem. Vandaag moest hij in de Verenigde Staten smeken om steun en extra geld. Ondertussen debatteert de nieuwe Tweede Kamer op dit moment met demissionair premier Rutte over steun aan Oekraïne. Een debat dat voor Oekraïne op een kritiek moment komt, want de steun voor het land in de oorlog tegen Rusland brokkelt af, ziet Bob Deen.

“Het zijn de verkiezingen in Nederland, die op de Russische televisie overigens heel groot werden uitgezonden, ze zien dat daar als goed nieuws. Maar het zijn ook de verkiezingen in Slowakije, waar een kritische president aan de macht kwam. En natuurlijk de gebeurtenissen in de Verenigde Staten”, aldus de deskundige van Clingendael

Zorgen bij Oekraïeners

Oekraïense Nederlander Vita Kovalenko hoort veel ongerustheid onder Oekraïeners, sinds de winst van Wilders tijdens de verkiezingen. Dat gaat volgens haar niet alleen over de steun voor het land, maar ook over de vraag of Oekraïeners wel in Nederland kunnen blijven, mocht Wilders zijn plannen voor migratie erdoor krijgen. “We hebben het gevoel dat we weer in 2016 staan”, zegt de Oekraïens-Nederlandse Vita Kovalenko over de verkiezingsuitslag. “Oekraïners hier maken zich zorgen of ze terug moeten naar Oekraïne nu de PVV heeft gewonnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Vita Kovalenko en Bob Deen over de Nederlandse en Europese steun voor Oekraïne terug. 

Vergelijkbare artikelen