Wouter de Winther met het laatste formatienieuws

In zijn eindrapport adviseert verkenner Ronald Plasterk de gesprekken met PVV, VVD, NSC en BBB voort te zetten. Maar voor er echt inhoudelijk over de formatie gesproken kan worden, moeten de partijen eerst in gesprek over de grondwet. Lukt het Wilders om Pieter Omtzigt binnenboord te houden? Politiek commentator Wouter de Winther schuift aan met het laatste formatienieuws.

In zijn eindrapport raadt verkenner Ronald Plasterk aan om de onderhandelingen met PVV, VVD, NSC en BBB voort te zetten. Voordat er echter daadwerkelijk inhoudelijk over de formatie gesproken kan worden, is het noodzakelijk dat de partijen eerst overleg plegen over de grondwet. Bovendien zal Wilders enkele van zijn ideeën moeten laten varen voordat de besprekingen kunnen beginnen.

“Dat betekent dat allerlei voorstellen die de PVV de afgelopen jaren heeft gedaan of in het verkiezingsprogramma heeft opgeschreven, moeten worden bekeken of die überhaupt wel kunnen. Of dat andere partijen dat voor hun rekening willen nemen.”

‘Toch niet zou lukken’

NSC profileert zich duidelijk op een thema: de rechtsstatelijkheid. Als Omtzigt dan met Wilders wil samenwerken, moet er volgens experts de helft van de PVV-verkiezingsprogramma de prullenbak in. “De vraag is wel of alles wat Wilders opgeschreven heeft wel face value heeft.”

“Is het iets dat hij meende of is het iets dat hij voor de leukigheid heeft opgeschreven, omdat hij er vanuit ging dat hij toch nooit verantwoordelijkheid zou moeten dragen.” De Winther denkt het tweede. “Ik denk dat Wilders heel vaak dingen heeft opgeschreven, waarvan hij al wist dat het toch niet ging lukken. Dingen die het goed zou doen bij mensen die dachten dat het wel zou gaan lukken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wouter de Winther terug.

Vergelijkbare artikelen