Derk Sauer: “Geef bevroren Russische tegoeden aan Oekraïne”

Terwijl de westerse steun aan Oekraïne aan het wankelen is, laat het Kremlin weten tot geen enkele vorm van compromis bereid te zijn. Trekt Poetin alsnog aan het langste eind? En kan het Westen het zich wel veroorloven om de steun af te bouwen? Journalist Derk Sauer en brigadegeneraal Han Bouwmeester schuiven aan bij Op1.

Verkeert Oekraïne in doodsnood nu de steun hapert; we vragen het generaal Han Bouwmeester. En journalist entrepreneur Derk Sauer over de ogenschijnlijke onaantastbare Poetin, de beangstigende stilte rondom Aleksej Navalni en het leven in Moskou.

Steun brokkelt af

President Zelensky van Oekraïne reist momenteel de wereld over op zoek naar steun voor zijn oorlog tegen Rusland. De rotsvaste support voor zijn land vertoont de afgelopen weken barstjes. Eerst in de Amerikaanse senaat. En nu in Europa, waar de Hongaarse premier Orban dreigt de pakketten te blokkeren.

Generaal Han Bouwmeester en journalist Derk Sauer zien Oekraïne verzwakken. Trekt Poetin aan het langste eind? Journalist en Ruslanddeskundige Derk Sauer ziet dat Poetin er steeds sterker voor komt te staan. Toch ziet hij een oplossing. “Zowel in Europa als in Amerika is het een politiek spel. In Amerika gebruiken de republikeinen het tegen Biden en Orban wil de miljarden steun hebben die hij nu niet krijgt”, vertelt Sauer.

Russische tegoeden

“Dat kan lang duren, maar er is nog een andere mogelijkheid waar nog weinig over gesproken wordt”, gaat hij verder “De westerse Centrale Banken hebben 300 miljard aan Russische tegoeden bevroren, dus er ligt gewoon 300 miljard. Als dat nou wordt vrijgemaakt en aan Oekraïne wordt gegeven, hebben ze een gigantisch fonds. Om de economie te stimuleren, maar ook het leger.

Of dat mogelijk is, valt te betwijfelen, maar Sauer ziet weinig obstakels. “Er zijn steeds meer juristen die zeggen dat dit op basis van wetten van de Verenigde Naties echt mogelijk is. Het is 300 miljard en dat staat gewoon op de rekening van westerse banken. Als de Nederlandse regering dit kan agenderen en het aan de gang kan krijgen, zou het een enorme boost zijn voor Oekraïne.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Derk Sauer terug.

Vergelijkbare artikelen