Europa krijgt als eerste AI-wetgeving, maar gaat dat ons helpen?

Europa krijgt als eerste AI-wetgeving. Dit weekend werd in Brussel een uniek akkoord gesloten. De nieuwe ‘AI Act’ moet ons beschermen tegen risicovolle AI-toepassingen, zoals gezichtsherkenning. Hoe hoger het risico, hoe strenger de regels. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen en tech-investeerder Eva de Mol schuiven aan over het akkoord.

Na dagen van onderhandelen zijn ze eruit in Brussel: er komen een ingrijpende wet om kunstmatige intelligentie aan banden te leggen. Zo wordt gezichtsherkenning grotendeels verboden en moet duidelijk zijn of een filmpje echt is of nep.

“We gebruiken AI op verschillende manieren. Bij de overheid, in de gezondheidszorg of banken. Ook in allerlei producten zit het”, vertelt staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen, die erg blij is met de nieuwe wet. “Het was tot nu toe totaal niet gereguleerd. Dat betekent dat er ook heel veel mis kon gaan.”

Van Huffelen geeft als voorbeeld de toeslagenaffaire. “Of denk aan problemen met privacy met allerlei gegevens die van je worden gebruikt.” Dat zit hem volgens de staatssecretaris niet in ‘sci-fi achtige’ kunstmatige intelligentie, zoals menselijke robots. Maar in de AI die we dagelijks gebruiken. “Wij in de EU vinden het belangrijk dat niet alleen auto’s en medicijnen van tevoren getest worden, maar dat dat ook geldt voor AI.”

Hele boel vragen

“Ik ben niet tegen regelgeving op deze gebieden, zoals het maken vaan deepfakes”, reageert tech-investeerder Eva de Mol. “Tegelijkertijd zijn er ook gevallen met een beperkt of onbekend risico. Het is belangrijk om te weten wat regelgeving voor die gevallen betekent.” Volgens De Mol zijn daar een hele boel vragen over.

“We hebben het over een watermerk voor deepfake. Dat betekent dus niet dat er geen deepfake meer van jou in omloop kan zijn. Vinden de mensen die het kijken het erg dat er een watermerk op staat? Het is niet dat er daarmee geen deepfakes meer gemaakt worden.”

We hebben wel een aantal afspraken gemaakt, reageert de staatssecretaris. “De AI die de lift in een gebouw aanstuurt, hoeft niet aan al die regels te voldoen. Die heeft niet te maken met persoongegevens. We hebben ook gezegd dat er ruimte is voor innovatie. We zien bijvoorbeeld in de gezondheidszorg dat AI ons enorm kan helpen om diagnoses te stellen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen