Moeten boswachters bewapend worden?

Stroperij, gedumpt drugsafval en schimmige ontmoetingen. Boswachters hebben hun handen vol aan alle illegale praktijken die ’s avonds in de natuur plaatsvinden. Vaak moeten de groene boa’s met weinig uitrusting de problemen tegemoet, en dat kan niet meer, vinden boswachter Jakob Leidekker en Rolf Overdiep van Koninklijke Nederlandse Vereniging Natuurtoezicht. 

”De verhuftering van de maatschappij vindt ook volop in het buitengebied plaats”, zegt Jakob Leidekker van Hoge Park de Veluwe. ”Mensen zijn niet op hun mondje gevallen. Als je ze ergens op aanspreekt, dan krijg het volop terug.”

En dat is dan nog het minste probleem, want er is ook veel overlast door (zware) criminaliteit, vertelt Rolf Overdiep van de vakvereniging voor groene toezichthouders. ”Geld witwassen, dumpen van xtc-afval, bedreigingen, goud en zilver dat de grenzen overgaat, schieten op honden, schieten op auto’s van natuurtoezichthouders. En dan kun je wel zeggen dat we er niks mee moeten doen. Maar die natuurtoezichthouders komen die mensen tegen in het buitengebied en dan kun je echt niet terugkeren.”

Jakob Leidekker en Rolf Overdiep pleiten er daarom voor dat alle groene boa’s bewapend worden. ”Met enige regelmaat worden er wapens aangetroffen bij auto’s die gecontroleerd worden. Daar zul je wat tegen moeten doen”, zegt Leidekker.

Na een reorganisatie van de rijkspolitie en de gemeentepolitie in 1994, is de bewapening van boswachters steeds verder afgeroomd. Gênant, volgens Overdiep. ”Boswachters zijn diegene die zich 24/7 bezighouden met de natuur, dus er ook ’s nachts zijn. Het leek net een beetje alsof ze dachten dat wij al schietende en peppersprayende naar buiten gingen en vervolgens ons werk deden. Maar dat is helemaal niet zo. Het is dezelfde opleiding als de politie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen