PvdA-prominenten hebben kritiek op hun partij

De PVV wil graag om tafel, maar Omtzigt nog niet met Wilders en ook de VVD houdt regeringsdeelname af. Verkenner Plasterk heeft voorlopig zijn handen vol een hobbelig gestarte formatie. Vrijdag mocht JA21-leider Joost Eerdmans bij hem op gesprek. Wat kan hij bijdragen? Eerdmans schuift aan samen met politiek verslaggever Thomas van Groningen, die hoorde dat PvdA-prominenten kritiek hebben op hun partij, en voormalig fractievoorzitter LPF Mat Herben.

Joost Eerdmans was vrijdag bij verkenner Ronald Plasterk, voordat hij duidelijk maakte dat hij nog meer tijd nodig had. Hij zei: houd op met dat gekleuter. Wie was de grootste kleuter? “Dat is Yesilgöz. Als je haar gedrag bekijkt en ze nu al zegt dat ze niet echt wil onderhandelen.”

Dat vindt de Ja21-fractievoorzitter raar. “Ze zegt dat ze dat niet wil doen, omdat ze heeft verloren. Dat klopt. Ze heeft verloren. Dat betekent niet dat ze het niet voor het landsbelang kan zien dat de kiezer rechtsaf geslagen is.” Ook Omtzigt doet te moeilijk in Eerdmans’ ogen. “Ga nou gewoon zitten. Dat is ook wat Caroline van der Plas terecht zegt. Ga nou gewoon praten en dan kan je elkaar in de ogen kijken en vertrouwen hebben of niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

PvdA-prominenten hebben kritiek

Bij GroenLinks/PvdA viel iets op, vertelt onze politiek verslaggever Thomas van Groningen. “Je kan per persoon zien hoeveel voorkeurstemmen diegene gekregen heeft. Het valt op dat van alle gekozen fractievoorzitters Frans Timmermans het laagste aantal voorkeurstemmen had. Een fors lager percentage dan zijn collega’s.”

Van Groningen hoort dat een aantal PvdA-prominenten zich langzaamaan ermee beginnen te mengen op de achtergrond. “Lutz Jacobi heeft een brief geschreven met de vraag of de samenwerking met GroenLinks wel de beste optie is.”

Ook Hans Spekman, voormalig fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid liet zich hierover uit in de media. Er moet meer herrie komen bij GroenLinks/PvdA en de acht zetels winst stelt niks voor, zei hij tegen Thomas van Groningen in het radioprogramma ‘Sven Op 1’. In de talkshow Op1 legde Van Groningen dit voor aan Gerdi Verbeet.

“Mijn grootste wens was dat de kiezers die ooit naar de LPF en later naar de PVV gegaan zijn, dat die zich toch weer thuis zouden voelen bij de combinatie GroenLinks en Partij van de Arbeid”, reageert de voormalig Kamervoorzitter. “Ik kan me vinden in de kritiek van Spekman.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Eindelijk premier voor de ontevreden kiezer?

Zou je kunnen zeggen dat de ontevreden kiezer – die destijds voor Fortuyn ging, later Baudet, toen Van der Plas en nu Wilders – nu voor het eerst uitzicht heeft op het Torentje? “Eigenlijk wel ja”, reageert voormalig LPF-fractievoorzitter Mat Herben. “Wij waren toen niet de grootste partij. Balkenende was de gedoodverfde premierskandidaat. Na de moord op Pim was de LPF niet meer de kandidaat om de premier te leveren.”

“We hebben sinds 2002 bijna altijd centrumrechtse meerderheid in het land gehad. Die stem van die mensen is onvoldoende gehoord door de compromissenpolitiek die we de afgelopen decennia gevoerd hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de uitzending terug.

Vergelijkbare artikelen