“Henry Kissinger was slim bij de mensen waarvan hij iets nodig had”

Op 100-jarige leeftijd is Henry Kissinger overleden. Als topdiplomaat had hij een groot aandeel in de periode van ontspanning tijdens de Koude Oorlog tussen Amerika en de Sovjet-Unie en hij was een pionier in het buitenlandbeleid van president Nixon: hij opende het China van Mao Zedong voor het Westen. In Op1 herdenken we Kissinger met Amerikadeskundige Koen Petersen en voormalig China-correspondent Bettine Vriesekoop.

Hij werd honderd en speelde tot op het laatst een rol in de Amerikaanse diplomatie. Tot op zijn laatste dag aan het werk. Gevierd en bekritiseerd: Henry Kissinger.

Tiran

Koen Petersen ging – samen met Mark Rutte – tot twee keer op de koffie bij de overleden diplomaat. Wat voor man was hij? “Hij is heel goed geweest in het vriendelijk zijn naar de mensen waar hij iets van nodig had. Tegelijkertijd was hij naar zijn medewerkers een tiran”, vertelt Petersen.

Op een gegeven moment brak er een crisis uit en hij vertelde een van zijn medewerkers dat hij er een rapport over moest schrijven”, gaat de Amerikadeskundige veder. “Die medewerker heeft de hele nacht zitten tikken en kwam met bloeddoorlopen ogen aan bij Kissinger. Die gaf hem na tien minuten het rapport terug en zei dat het over moest. Dat gebeurde drie keer, tot de medewerker zei dat het echt niet beter kon. Op dat moment zei Kissinger: ‘oké, dan ga ik het nu lezen.’ Dat was de manier waarop hij met zijn medewerkers omging, maar hij is er wel heel succesvol mee geweest.”

Vriend van China

De dood van Kissinger is ook in China groot nieuws. Zag oud-correspondent en voormalig tafeltenniskampioen Bettine Vriesekoop, want mede dankzij Kissinger gingen in Peking de deuren naar het Westen open. “Hij had in China een grotere statuur dan de Amerikaanse president, dat zeker. Hij is echt een vriend van China. Voor je een vriend van China wordt, moet je heel veel doen”, vertelt Vriesekoop. “In de jaren 70 zat China helemaal klem en hij heeft het land eruit gered.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Henry Kissinger terug.

Vergelijkbare artikelen