Waarom wil Omtzigt nog niet onderhandelen met Wilders?

NSC-leider Pieter Omtzigt wil nog niet met de PVV onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. Zijn partij ziet nog belemmeringen op het gebied van de rechtsstaat. Waarom wil Pieter Omtzigt nog niet onderhandelen met Geert Wilders? In Op1 is Omtzigt te gast om zijn besluit toe te lichten.

Na de VVD heeft nu ook Pieter Omtzigt laten weten voorlopig niet met de PVV te willen regeren. Het wordt een ingewikkelde klus voor verkenner Ronald Plasterk, die er desondanks opgewekt aan begon. “Wilders wil onderhandelen over een kabinet.” Daar zegt Omtzigt op dit moment nee tegen. “Eerst willen we weten van zijn grens is van de rechtsstaat.”

PVV moet helderheid geven

“Ik heb gezien hoeveel brokken het gegeven heeft daar waar de rechtsstaat geschonden is”, vertelt de NSC-leider. Samen met onder anderen Renske Leijten werkte Omtzigt eraan om het toeslagenschandaal aan het licht te brengen. Eerst wil Omtzigt de ondergrens weten en dat Wilders duidelijk maakt waar hij afstand van neemt.

Na de verkiezingsuitslag, die de PVV ruim won met maar liefst 37 zetels, gaf Geert Wilders namelijk aan meerdere punten in de ijskast te parkeren. “Iedereen heeft het over geen moskeeën en geen korans. Probeer maar eens alle moskeeën te sluiten en de korans uit de huizen te halen. Iedereen snapt dat dat sowieso al een onbegonnen ding is.”

Voordat er verdere stappen worden genomen, wil NSC dat de PVV helderheid verschaft over wat de partij bedoelt met de uitspraak dat bepaalde ideeën “in de ijskast” belanden.

Niet alleen de standpunten van de PVV is een probleem. De VVD die niet in een kabinet wil, maar wel vanuit de Kamer als een gedoogpartner onderdeel wil zijn van de coalitie, is volgens Omtzigt ook een complicatie. “Bij 27 zetels zeiden ze dat ze wel de minister-president willen leveren. Bij 24 zetels zeggen ze dat het niet aan ons is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Steun aan Oekraïne

Een van de standpunten van Wilders waar Omtzigt meer duidelijkheid over wil is hoe Wilders kijkt naar de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Wilders gaf al meerdere malen aan de steun aan Oekraïne te willen stoppen. Daar heeft de NSC-leider grote moeite mee. Ook de Nexit is voor hem een groot probleem. “Als we nu, samen met een aantal landen, stoppen met hulp geven aan Oekraïne. Dan is het gevolg dat Oekraïne zich moet uit moet leveren aan een Russisch vredesakkoord.”

Dat kan grote gevolgen hebben voor Europa, denkt Omtzigt. “Moldavië, het stukje Transnistrië, is nog bezet gebleven na het einde van de Sovjet-Unie. Daarna heeft hij (Poetin, red.) nog interne oorlogen gevoerd in Tsjetsjenië. Daarna is hij Georgië binnen gevallen. Je dacht toch niet dat als Poetin een stuk van Oekraïne heeft, dat hij daarna zegt dat hij van Estland, Letland en Litouwen afblijft?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de uitzending terug.

Vergelijkbare artikelen