Kees van der Staaij wil koning terug als verkenner in formatieproces: ”Prima verenigbaar met zijn ambt”

Ronald Plasterk is de nieuwe verkenner. De aanstelling van de PvdA’er verliep niet vlekkeloos na het terugtrekken van Gom van Strien. Wat voor klus staat de oud-minister te wachten? ‘Nestor van de Tweede Kamer’ Kees van der Staaij pleit voor meer rust in het formatieproces. 

Geert Wilders schoof PvdA-coryfee Ronald Plasterk naar voren als verkenner. Kees van der Staaij ziet liever dat de koning die rol weer op zich neemt. ”Ik denk dat daar nog één serieuze kans voor is. Namelijk bij de evaluatie van deze formatie. Juist omdat de vorige keer door de VVD is gezegd dat ze wel iets voelen voor die rol van de koning terug in de formatie. En ik weet dat er bij meer partijen ook discussie achter de schermen was.”

”Vanuit de koning gezien is het logisch dat je niet in een kwetsbare rol terecht wil komen. Dus ik schat in dat juist die eerste fase, die typisch meer staatsrechtelijke en aftastende fase, de verkennende fase, dat dat prima verenigbaar is met het ambt van de koning.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wilders als premier

Van der Staaij kan zich goed voorstellen dat Wilders premier van Nederland wordt. ”Ik denk dat hij zeker in staat is om ook een andere rol dan die van een oppositiepoliticus met verve invulling te geven. Hij heeft de overtuiging dat hij de rol van oppositiepoliticus op een scherpe manier moet doen, en soms wel op een provocerende manier. Maar ik heb hem ook in andere rollen meegemaakt, als Kamerlid nog. Dan merk je dat hij ook op inhoud wel degelijk heel gedegen een controlerende of een medewetgevende rol invulling kan geven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen