Ophef in Kijkduin over komst asielzoekers

Onrust in Kijkduin nadat inwoners dit weekend werden verrast door de spoedopvang van asielzoekers in een hotel. Gemeenteraadslid van VVD Den Haag Lotte van Basten Batenburg en voorzitter van de winkeliersvereniging Woody Louwerens zijn op een inloopavond waar Geert Wilders Kijkduiners een ‘hart onder de riem’ komt steken. Ze schuiven aan bij Op1 samen met inwoner Edwin Rutten, die vindt dat Kijkduin gastvrij moet zijn.

Lotte van Basten Batenburg van VVD Den Haag maakt zich zorgen om de komst van de asielzoekers naar Kijkduin. ”Het gaat om opvang in een hotel midden in een deel van de stad wat wij als familiebadplaats neerzetten. Al jaren proberen we die badplaats juist beter, leuker en aantrekkelijker te maken voor mensen. En als je dan asielzoekers opvangt op zo’n plek moet je je wel afvragen of dat wel bij de rest van het beleid past wat je voor die locatie hebt.”

”Veel ondernemers maken zich ook zorgen. Die investeren in hun onderneming. Veel nieuwe bedrijven zijn daar gevestigd. Die maken zich zorgen dat dit negatieve invloed gaat hebben op hun kans om daar te ondernemen.”

”En het belangrijkste is dat mensen zaterdag totaal werden overvallen door het bericht dat er mensen opgevangen worden in de buurt. En toen waren ze er eigenlijk al. De gemeente heeft daar echt steken laten vallen. Dat had beter en eerder gemoeten.”

Gastvrij

Als het aan Kijkduiner Edwin Rutten ligt, is de badplaats gastvrij richting asielzoekers.”Ik ben blij dat in een familiebadplaats waar er plek is in een hotel buiten het seizoen, dat die mensen niet in Ter Apel in het gras hoeven te liggen. Waar wind je je over op? Als mensen er zorgen over hebben, dan zou ik die zorgen graag willen horen, en begrijpen. Maar niet eerst gaan profileren dat er al problemen zullen zijn. Laten we eerst eens kijken of ze er zijn. Ik denk dat een vorm van barmhartigheid in deze toch wel deksels op zijn plek is.” 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen