Patrick Cammaert: ”Verwoesting nu vele malen groter dan in 2014”

Nadat maandag het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas werd verlengd, zijn er dinsdag weer gevangenen uitgeruild. Hamas liet 11 ontvoerde Israëli’s gaan voor de vrijlating van 33 Palestijnen. Hoelang houdt deze situatie nog stand? Oud generaal-majoor Patrick Cammaert en directeur politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke bespreken de kwetsbare wapenstilstand.

Han ten Broeke ziet dat deze oorlog anders is dan alle voorgaande conflicten. ”Die gingen altijd volgens een vast stramien. Raketten van Hamas en Israël die terugslaat. De VN komt ertussen en dringt aan op een wapenstilstand of een staakt-het-vuren. Dan duurt dat twee maanden of twee jaar en dan begint het weer van vooraf aan. Dat zal nu niet meer zo zijn.”

Patrick Cammaert deed voor de VN onderzoek naar de Gaza-oorlog van 2014. ”Toen is er 51 dagen gebombardeerd op doelen van Hamas waar raketten afgeschoten werden. De destructie was heel erg, maar de verwoesting nu is nog vele malen groter. En er is nu een enorme exodus van mensen die van het noorden naar het zuiden gaan, en die ook niet meer terug kunnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen