Voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman doet oproep aan PVV

Het is de overwinning waar Wilders al jaren naar op zoek was: zijn PVV won gisteren de verkiezingen en is de grootste partij van Nederland. Hoe nu verder? Schrijver Abdelkader Benali voelde ontreddering na de uitslag. NRC-columnist Aylin Bilic denkt dat we het hoofd vooral koel moeten houden. Ze schuiven aan met onder anderen Thomas van Groningen, voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman en PVV-stemmers Etienne Hermans en Vishal Zia. 

Abdelkader Benali keek samen met zijn dochter de verkiezingsavond van de NOS. “Ook al was het al bedtijd.” Toen de eerste exitpoll bekend werd gemaakt en het duidelijk was dat de PVV een ruime overwinning boekte, moest ze toch naar bed. Ze hoefde het volgens hem niet te zien. Toch hoopt de schrijver dat Wilders de premier wordt.

“Hij heeft een gepolariseerd beeld neergezet”, duidt Abdelkader. “Hij krijgt nu die macht. Nu moet hij laten zien aan mij en al die andere Nederlanders dat hij serieus is over wat hij wil met dit land. Ik ben heel erg benieuwd of hij het kan waarmaken. Ik denk het persoonlijk niet, maar bewijs het maar. Het staat namelijk haaks op het andere Nederland dat ik ken.”

‘Wilders een echte volksvertegenwoordiger’

Etienne Hermans is een van de bijna 2,5 miljoen mensen die op Geert Wilders heeft gestemd. Waarom? “Ik baal enorm van het woningtekort. Ik vind het ook heel erg dat we zoveel buitenlanders hier binnen halen. Dat wij als Nederlanders na hen worden geplaatst voor het krijgen van een woning.”

Iets dat hij in zijn directe omgeving veel merkt. In zijn barbershop komen veel mensen uit verschillende landen. “Ik ben oprecht blij dat zij een woning hebben, maar het is nu tijd Nederland op een gezet wordt.”

Waar het voor Etienne niet de eerste keer was dat hij het rode bolletje in kleurde bij Geert Wilders, was dat het voor Vishal Zia wel de eerste keer. De vorige keer kreeg het CDA zijn stem. “Ik vind dat Wilders echt een volksvertegenwoordiger is. Iemand die al twintig jaar zijn eigen vrijheid niet meer in handen heeft, en dan toch nog blijven vechten voor de Nederlandse samenleving, dat verdient heel veel credits.”

Tekst gaat verder onder de video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Omtzigt verkeerd begrepen

Op de ‘day after’ ging onze politiek verslaggever Thomas van Groningen langs bij de andere fracties en zag de worsteling bij de partijen met wie Wilders graag in zee wil. Zo hadden we bij Pieter Omtzigt iets verkeerd begrepen. “Hij had het over de schaduw heen stappen. Dat werd door talloze journalisten, inclusief ikzelf, toch begrepen als een hint voor een samenwerking met de PVV.”

Daar kwam de NSC-leider de dag erna op terug. Een aantal journalisten heeft daar te snel een conclusie over getrokken, zei Pieter Omtzigt. “Hij bouwt nu al een soort van waarschuwing in.”

Tekst gaat verder onder de video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oproep aan PVV

“Ik heb me voorgenomen om sinds 2012 niet meer te stemmen op een ondemocratische ledenpartij”, zegt Hero Brinkman, die van 2006 tot 2012 Kamerlid was van de PVV. Maar Wilders heeft wel aangegeven te willen opereren binnen de kaders van de wet. “In mijn beleving kan je niet decennia lang een bestuurderspartij worden en invloed uitoefenen zonder een ledenpartij.”

“Als je dat niet doet, krijg je de problemen die er nu lijken te komen. Je hebt een lijst van 45 mensen, je gaat in een keer een grote stap maken en je steun vinden bij je achterban. Je had mensen op kunnen leiden en geld gekregen om die mensen te betalen. Dat is allemaal niet gebeurd.”

Maar dan kan je niet regeren? Brinkman denkt van wel. “Hij kan nu nog bogen op een groot aantal mensen die nu al in de Provinciale Staten of in de gemeenteraden bezig zijn. Daar maak ik me geen zorgen om.”

Die zorgen maakt de voormalig PVV-Kamerlid wel over een ander punt. “Ik wil de nieuwe Kamerleden oproepen om te gaan lobbyen voor een jongerenpartij en een ledenpartij binnen de PVV.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de hele uitzending terug.

Vergelijkbare artikelen