CEO Tata Steel Hans van den Berg: ”We hadden een aantal dingen sneller kunnen doen”

Hoe welkom is Tata nog in Nederland? Ooit het paradepaardje van de industrie, maar nu steeds zwaarder onder vuur: Tata Steel. Jesse Klaver (GroenLinks/PvdA) wil dat Tata zo snel mogelijk vergroent of anders vertrekt, maar volgens Mona Keijzer (BBB) is Tata belangrijk voor ons land en moeten we het bedrijf de tijd geven. Samen zijn ze met CEO Hans van den Berg en een studio vol werknemers uit de fabriek te gast bij Op1.

CEO van Tata Steel Hans van den Berg, die zelf al 33 jaar voor het bedrijf werkt, zag het sentiment rond Tata Steel veranderen. De problemen stapelen zich al jaren op. ”Ik denk dat we wel een aantal dingen sneller hadden kunnen doen. Maar veel is natuurlijk ook in de tijdsgeest. Ik denk dat we ondertussen wel heel sterk op snelheid zijn. We hebben de laatste jaren het roer echt wel behoorlijk omgegooid. We zijn goed gaan luisteren naar de omgeving. Dat doe ik zelf ook regelmatig, om onze plek weer terug te winnen en weer onderdeel te worden van die samenleving.”

Er zijn met grote regelmaat protesten van onder andere Extinction Rebellion en Greenpeace, die vinden dat de vergroening van Tata Steel niet snel genoeg gaat. Van den Berg zegt de demonstraties te begrijpen, maar het niet altijd eens te zijn met de manier waarop ze dat doen. ”Wij zeggen: we zijn volop bezig. Help mee. Het is toch een beetje demonstreren of solliciteren bij ons. Veel mensen doen dat ook. Ook jonge mensen werken met plezier bij ons. Juist om die grote vergroeningsstap te maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onaanvaardbare gezondheidsrisico’s 

Ook Jesse Klaver vindt dat de vergroening van Tata Steel veel sneller moet. ”Wij willen dat de Nederlandse industrie verandert. En dat betekent dat we het niet zo kunnen doen op de manier hoe we het deden. Dat betekent dat je groen staal zal moeten maken, maar ook dat we meer op de gezondheid van de omwonenden moeten letten. Want als het nog tot 2030 duurt tot die omschakeling helemaal gemaakt is, dan zitten er nog steeds mensen met onaanvaardbare gezondheidsrisico’s die in de buurt wonen. Daarom moet het allemaal nog sneller. En de overheid moet daar bij helpen. Wij zijn er voor om bedrijven die positieve veranderingen willen doormaken, dat we die ook financieel helpen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Positieve invloed

Mona Keijzer vindt het niet correct om gezondheid en economie 180 graden tegenover elkaar te zetten. ”Want dan krijgen we dezelfde discussie over Schiphol, over de petrochemische industrie en over allerlei andere zaken. Wat we ons moeten realiseren is dat we economie en ook zware industrie nodig hebben in Nederland en in Europa. Al is het alleen maar vanwege alle ellende in de werelddelen om ons heen. We moeten ons ook realiseren dat bedrijven en economie een gigantische positieve invloed hebben op onze gezondheid omdat mensen met banen substantieel langer leven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen