Timmermans: ”Wilders is de ultieme pestkop”

Aan het begin van de verkiezingscampagne leek er iets moois op te bloeien tussen Frans Timmermans en Pieter Omtzigt, maar nu de eindsprint ingezet is lijkt daar nog maar weinig van over te zijn. Omtzigt vindt GL-PvdA ‘een heel moeilijke partner’ om mee samen te werken, en Timmermans vindt dat Omtzigt ‘enorm naar rechts’ is opgeschoven en vraagt zich af of de NSC-voorman wel kan regeren. Bij Op1 zitten ze oog in oog in debat. 

Fatshaming 

Tijdens het SBS-debat maakte PVV-leider Geert Wilders een opmerking over het gewicht van Frans Timmermans. ”Ik worstel al mijn hele leven af en aan met overgewicht, dus ik ben wel wat gewend. Wij die overgewicht hebben, weten dat je altijd ontspannen en met een lach moet reageren”, zegt de GL-PvdA-lijsttrekker. ”Dat is de beste manier hoe je op pestkoppen kunt reageren, want anders geef je ze hun zin.”

”Van Wilders verbaast het me niet. Hij heeft van pesten een businessmodel gemaakt. Wie verzint er nou een woord als kopvoddentax? Dan ben je toch echt een ultieme pestkop. Dat wisten we al.”

Pieter Omtzigt noemt de opmerking van Wilders ‘weinig fraai’. ”Er zijn genoeg inhoudelijke argumenten te verzinnen tegen het beleid van Timmermans. Dan is het eigenlijk een zwaktebod dat je het op deze manier gaat doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Abortus

GroenLinks-PvdA diende een voorstel in om abortus uit het wetboek van strafrecht te halen, maar hoeft niet op steun van Pieter Omtzigt te rekenen. ”Wij vinden de huidige praktijk in Nederland evenwichtig. We zeggen dat je geen aanvullende dingen hoeft te doen aan abortus, zowel aan de ene als aan de andere kant. Ik zou net als Hillary Clinton zeggen: abortus moet veilig, legaal en zeldzaam zijn.” 

Frans Timmermans: ”Dit is voor vrouwen een van de moeilijkste beslissingen in hun leven. Die vrouwen helemaal zelf kunnen maken, daar hebben ze niemand bij nodig. Die beslissing moet je ook respecteren. Dat heeft niets met strafrecht te maken. Artsen moeten niet besmeurd worden met het idee dat ze misschien iets doen dat valt onder het wetboek van strafrecht. Dit is zorg, en heeft niets met strafrecht te maken. Er verandert verder niets in de procedures en regels, maar je neemt een hoop stress weg bij vrouwen en bij mensen in de medische stand als je het weghaalt uit het strafrecht en het stopt in de zorg.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Asielmigratie

”Voor ons is het ontzettend belangrijk dat we niet door de bodem van het vluchtelingenverdrag zakken”, zegt Frans Timmermans. ”We moeten ons houden aan internationale afspraken. Van ngo’s en rechters komen toch verwijten aan politieke partijen dat ze zich niet houden aan die internationale afspraken.”

Pieter Omtzigt wil dat er een onderzoek komt naar het opzeggen van het vluchtelingenverdrag. ”Ik wil graag weten wat voor consequenties dat zou hebben. Dat staat niet in ons verkiezingsprogramma, dus dat is niet de intentie. Maar het twee-status-stelsel staat wel in ons verkiezingsprogramma. Dat houdt in dat degene die hier als politiek vluchteling komen meer rechten hebben, bijvoorbeeld altijd onmiddellijk het recht op gezinshereniging. Dat hebben mensen met een tijdelijk verblijf, mensen die vluchten op basis van oorlog en geweld, niet. Dat is ook iets dat prima onder de internationale verdragen kan, sterker nog, landen als Duitsland en Oostenrijk hebben het op dit moment.”

Beperkingen bij gezinshereniging opleggen gaat voor Frans Timmermans een stap te ver. ”Ik stond bij de kabinetscrisis echt aan de kant van de ChristenUnie. Die zeiden: we gaan niet om een probleem hier op te lossen het onmogelijk maken voor gezinnen om herenigd te worden. Dat voel ik ook heel sterk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen