Rob Jetten wordt moedeloos van Timmermans: ”Juist nu heb je progressieven met een ruggengraat nodig”

Traditiegetrouw heet D66 in campagnetijd “de onderwijspartij”, maar is deze eretitel nog wel terecht? Speerpunten in het programma van D66 zijn: meer tijd voor de leerling, minder werkdruk voor de docent en een passend salaris. Rob Jetten schuift samen met een studio vol studenten en leraren aan bij Op1. Hoe gaat hij het lerarentekort aanpakken? Waar is het geld dat de afgelopen jaren in onderwijs is geïnvesteerd dan gebleven? En wat wil hij doen aan de studieschuld van de pechgeneratie?

Rob Jetten wil dat er nog meer geld naar onderwijs gaat. Maar uit onderzoek van Follow The Money blijkt dat er nog 8 miljard euro op de rekening van schoolbesturen staat, geld dat niet in de klas belandt. ”Daar zijn wij heel kritisch op. D66 wil dat het geld rechtstreeks naar de schooldirecteur gaat, zodat die met zijn team van leraren kan bepalen wat de leerlingen nodig hebben.”

”De laatste jaren hebben we veel met tijdelijk geld gedaan in het onderwijs. Bijvoorbeeld bij leerachterstanden. Dan gaan we met subsidies scholen tijdelijk helpen om bijvoorbeeld extra klasassistenten aan te nemen. Dan gaat het een tijdje beter en dan stopt dat incidentele geld weer. We moeten structureel meer investeren in het onderwijs. Dat is echt cruciaal. Het grote risico bij deze verkiezingen is dat de VVD 1,3 miljard wil bezuinigen op onderwijs.”

Waarom moet er nog 3,7 miljard extra geïnvesteerd worden als er nog 8 miljard op de plank ligt? ”Het geld dat op de plank ligt moeten we investeren in het aantrekkelijker maken van het beroep en het verbeteren van onderwijshuisvesting. Maar dat is eenmalig.”

”Met die 3,7 miljard investeer je structureel in de talenten van jongeren in Nederland. Zodat zij klaar worden gemaakt voor de schone economie die wij willen opbouwen. Zodat ook jongeren die nu in een slechte wijk wonen en tegen allerlei problemen aanlopen in de rest van hun leven, dat zij radicaal betere kansen krijgen. Als je echt staat voor gelijke kansen in dit land, moet je ook bereid zijn om ongelijk te investeren en mag je dus ook meer geld uittrekken op plekken waar de achterstanden het grootst zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Timmermans

D66-lijsttrekker Rob Jetten wil graag een groen en progressief blok in de Tweede Kamer, maar twijfelt of dat met de houding van Frans Timmermans gaat lukken. ”Ik mis de strijdvaardigheid en de urgentie die je vanuit het progressieve kamp nodig hebt. Dat begon al eerder in de campagne, toen hij groene doelen aan het weggeven was aan Omtzigt, omdat hij daar zo graag mee wilde samenwerken.”

”Ik word daar een beetje moedeloos van. Juist nu heb je progressieven met een ruggengraat nodig die ook echt kei hard die strijd aangaan met die rechtse koers die dreigt te komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen