Wouter Bos over personeelstekort: “We hebben de mensen niet”

Door de toenemende zorgkosten, een vergrijzende bevolking en een groeiend beroep op mantelzorgers wil Wouter Bos, bestuursvoorzitter van Menzis, dat de politiek anders naar de zorg gaat kijken. Maar hoe? Politici gingen er in Utrecht over in debat. Bos is daarbij en vertelt in Op1 wat hij ervan vond.

Zes lijsttrekker kruisten gisteravond de degens in het RTL-verkiezingsdebat. Daarin ging het uitgebreid over een zorgbuurthuis van de SP in Oss. SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen wil voor het realiseren van dat zorgbuurthuis af van zorgverzekeraars, maar volgens Wouter Bos is dat grote onzin.

“Ik heb de afgelopen tijd onderhandeld. Dan zitten er dertien partijen aan tafel die allemaal meer geld willen investeren in de zorg en maar een partij die zeg: ‘wacht even, het moet wel betaald worden door de gewone mensen in hun premie.’ Dat is de taak die zorgverzekeraars hebben”, vertelt de bestuursvoorzitter van Menzis.

‘Niks mee te maken’

Als zorgverzekeraar moet je opkomen voor de premiebetaler, vindt Bos. “En niet alleen maar omdat die goede zorg moet krijgen als hij dat nodig heeft, maar ook om ervoor te zorgen dat die premie zo laag mogelijk blijft.” Volgens Bos stuit je dan af en toe op onderwerpen waar je geen geld aan wil of kan geven, maar van het voorbeeld van het zorgbuurthuis snapt hij niets. “Wat ik heb begrepen, is dat een zorgbuurthuis gaat over langdurige zorg. Het gaat over ouderen die permanente zorg of hulp nodig hebben om de dag door te komen. Daar spelen zorgverzekeraars helemaal geen rol. Daar is geen concurrentie en er is geen marktwerking.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De mensen zijn er niet

Op dit moment werkt één op de zeven werkende Nederlanders in de zorg. Met de vergrijzing voor de deur is dat in 2041 één op de vier, dus er moet wat gedaan worden aan het personeelstekort. Helaas ziet Bos de toekomst wat dat betreft minder rooskleurig in.

“We hebben de mensen niet”, vertelt Bos, die vertelt dat de negen lijsttrekkers bij het debat allemaal deden alsof ze het personeelstekort konden oplossen. Dat kan niet, zegt Bos stellig. “We gaan die extra mensen niet vinden, ze zijn er niet en we krijgen ze ook niet. De besluiteloosheid van de politiek zorgt voor meer uitval in de medische sector en dat gaat over de ruggen van de medisch professionals.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wouter Bos terug.

Vergelijkbare artikelen