Caroline van der Plas en Henri Bontenbal over de kloof tussen stad en platteland

De kloof tussen stad en platteland. Het politieke thema dat vooral door de lijsttrekkers Caroline van der Plas (BBB) en Henri Bontenbal (CDA) op de kaart wordt gezet. Wat kunnen ze betekenen voor hun kiezers buiten de Randstad, die dagelijks het gebrek aan voorzieningen merken? De lijsttrekkers schuiven aan samen met vijftig inwoners van de Brabantse dorpen Handel, Keldonk en Boerdonk, die willen dat er nu eindelijk geïnvesteerd wordt in hun streek, en politiek geograaf Josse de Voogd, die verschillen in de samenleving onderzoekt.

Caroline van der Plas en Henri Bontenbal maken zich sterk voor het platteland, maar kunnen zij wel huizen bouwen en de winkels openhouden? En wat vinden de bewoners van drie Brabantse dorpen van hun ideeën?

Minderheidskabinet

Caroline van der Plas gaf eerder al aan met Pieter Omtzigt te willen regeren. Die geeft echter aan dat hij misschien wel een minderheidskabinet wil, iets waar ook Van der Plas niet onwelwillend tegenover staat. “Ik ben geen expliciet tegenstander van een minderheidscoalitie”, vertelt ze. Bovendien denkt de lijsttrekker dat het goed voor het dualisme is. “Als coalitie en Tweede Kamer verwacht ik dat je veel meer moet samenwerken om meerderheden te halen. Het zou de sfeer in het parlement ten goede kunnen komen, omdat de oppositie niet zo hoeft te vechten om er dingen doorheen te krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Een van de thema’s waar het deze campagne over gaat, is de stikstofdeadline. Frans Timmermans nam daar in het College Tour debat vrij luchtig afstand van. “Je kan er lullig over doen, maar ik vind het ook wel weer sterk dat hij na een gesprek met jonge boeren aangeeft dat hij hier niet per se aan vast gaat houden”, zegt Henri Bontenbal.

Beetje kwaad

Maar dat betekent niet dat de CDA-lijsttrekker het met hem eens was. “Natuurlijk ben ik een beetje kwaad. Ik zou liegen als ik zeg dat het niet zo is.” Tegelijkertijd wil Bontenbal naar de toekomst kijken. “We hebben er in het kabinet voor geknokt. Achter de schermen hebben we er een hoop gedonder over gehad, maar we moeten ook verder.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Eigen dorp eerst

Een ander belangrijk thema deze verkiezingen is wonen. In het publiek vraagt Carlijn van den Tillaar zich af hoe ervoor kan worden gezorgd dat er meer woningen beschikbaar komen voor jongeren, met name in de dorpen. “Je moet gemeenten in staat stellen een deel van de nieuwbouwwoningen en de huurwoningen aan de eigen dorpelingen te geven. Eigen dorp eerst”, antwoord Bontenbal.

Volgens de CDA-lijsttrekker is daar helemaal niks mis mee. “Mensen zijn geworteld in een dorp en willen daar graag blijven wonen. Het is helemaal niet gek om daar iets in te grijpen.” Volgens Bontenbal moet het dan gaan om huurwoningen en nieuwbouw. Anders kunnen mensen hun eigen huis niet meer verkopen. “Je wil de leefbaarheid in een dorp staande houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Henri Bontenbal en Caroline van der Plas terug.

Vergelijkbare artikelen