Net voor de verkiezingen trekken ondernemers aan de bel

Drie weken voor de verkiezingen trekken ondernemers aan de bel: de regeldruk neemt alleen maar toe, de lasten stijgen flink en het ontbreekt de politiek aan een langetermijnvisie. Wat moet er veranderen? We bespreken het met voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en met ondernemers Atse Blei en Christien Lycklama à Nijeholt.

Drie weken voor de verkiezingen trekken ondernemers aan de bel: ‘Zadel ons niet op met onmogelijke ideeën en vergezichten. Want dat leidt alleen maar tot onvrede en zorgen over de betrouwbaarheid van de vaderlandse politiek.’

Atse Blei, directeur van steenfabriek De Rijswaard B.V, maakt zich zorgen om de energietransitie. “Wij gebruiken natuurlijk veel gas., maar relatief heel weinig voor wat we maken.” Voor Blei ontbreekt er een lange-termijn-visie van de overheid. “Waar gaan we naar toe? Gaan we elektrificeren? Gaan we naar waterstof? En wie levert het dan en wat kost het? Het is nu allemaal heel ad hoc.”

‘Het is verwarrend’

Op het Nederlandse kantoor kreeg het bedrijf van de overheid een brief dat ze van het gas af moeten. In dezelfde week kreeg de steenfabriek op het Duitse kantoor een brief dat ze voor hun gasgebruik subsidies konden krijgen. “Het is allemaal heel verwarrend. In 2017 kregen wij vrijstelling van belasting op de energie. Alleen op het gas. We waren het laatste land die dat kreeg en we zijn het eerste land dat er weer vanaf gaat. Het is verwarrend.”

Blei voelt de verantwoordelijkheid voor de verduurzaming wel, maar daarvoor moet hij wel tijd en de juiste middelen krijgen. “Onze branche is goed in verduurzamen. De Romeinen bakten al bakstenen met hout en tot de jaren ’60 werd er bij ons op kolen gestookt. Toen zijn we overgegaan op olie en nu op gas. Daar zou heel veel van zijn. Maar tegenwoordig zien we het anders. Dat is ook heel snel gegaan. We willen graag die transitie maken, maar hoe, wanneer en wat?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Jacco Vonhof, Christien Lycklama à Nijeholt en Atse Blei over afnemende vertrouwen ondernemers in politiek terug.

Vergelijkbare artikelen