Carla Jonkers en Sama Shat over de situatie in Gaza

Terwijl buitenlanders en gewonden mondjesmaat de grens tussen Gaza en Egypte passeren, was er weer een bombardement op een vluchtelingenkamp in Gaza. Het is dag 25 van de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie lijkt nog steeds uitzichtloos. In Op1 bespreken we de situatie met hoofd internationale noodhulp Rode Kruis Carla Jonkers en de Nederlandse Palestijnse Sama Shat.

De grens tussen Gaza en Egypte ging mondjesmaat open. Niet alleen open voor buitenlanders, maar ook voor gewonde Palestijnen, vertelt Carla Jonkers van het Rode Kruis. ”Het gaat om gewonden die verwondingen hebben die we in Gaza niet goed kunnen verzorgen. Je moet dan denken aan afgerukte ledematen, mensen met brandwonden en mensen die onder het puin hebben gelegen, met allerlei botbreuken. Het is noodzakelijk dat zij naar andere ziekenhuizen gaan om daar geopereerd te worden.”

”Er zijn duizenden mensen die extra medische zorg nodig hebben. Voor zover wij weten mogen 80 mensen Gaza verlaten. Dus ook dit is een druppel op een gloeiende plaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen