Terwijl duizenden werkenden moeite hebben om rond te komen, wordt rijk Nederland almaar rijker

Terwijl duizenden werkenden moeite hebben om rond te komen, wordt rijk Nederland almaar rijker. In de vandaag verschenen Quote-500 staan maar liefst 51 miljardairs en de rijkste Nederlanders bezitten samen een duizelingwekkend vermogen van 241 miljard. In Op1 praten we met FNV-bestuurder Bert de Haas, thuiszorgmedewerker Hannie, financieel journalist Sander Heijne en ondernemer Salar Azimi over de grote verschillen tussen arm en rijk in Nederland.

Terwijl duizenden werkenden moeite hebben om rond te komen, wordt rijk Nederland almaar rijker. We praten met FNV-bestuurder Bert de Haas, thuiszorgmedewerker Hannie, financieel journalist Sander Heijne en miljonair Salar Azimi over de grote verschillen tussen arm en rijk in Nederland.

Vandaag verscheen de nieuwe Quote 500: de lijst met de rijkste Nederlanders die in het afgelopen jaar nog rijker zijn geworden. Ook vandaag kwam een onderzoek van de FNV uit, waaruit blijkt dat twee derde van de thuiszorgmedewerkers niet of nauwelijks het hoofd boven water kan houden. Werkende armen versus de rijke elite. Hoe kan dat worden opgelost?

Minimumloon omhoog

Bert de Haas van FNV zit aan tafel met thuiszorgmedewerker Hannie, die nauwelijks kan rondkomen. Volgens De Haas is ze niet alleen. “Als twee derde van de mensen zegt dat ze niet kunnen rondkomen is dat substantieel en erg zorgwekkend. Het is echt een heel groot probleem en wij van het FNV pleiten er dan ook voor het minimum uurloon te gaan verhogen.”

Hannie kan niet meer dan 24 uur werken. Dat in combinatie met een erg laag uurloon zorgt ervoor dat ze de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen. “Ik heb ernaar gestreefd om meer te gaan werken, maar toen hebben ze kanker bij mij geconstateerd. Toen viel eigenlijk alles in duigen, mijn plan is in het water gevallen”, vertelt de thuiszorgmedewerkster.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het verschil tussen arm en rijk terug.

Vergelijkbare artikelen