Tweeënhalf miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd: ”Het was voor mij een nachtmerrie”

Het is een groot en onzichtbaar probleem: laaggeletterdheid. Tweeënhalf miljoen Nederlanders worstelen daardoor met een schaamtegevoel, het vinden van hulp, het onderhouden van sociale contacten en hun financiële situatie. Zo ook Hans Esbach, Elayna Martina en Koos Vervoort uit de nieuwe serie ‘Duidelijke Taal’. Hoe beïnvloedt dit hun leven? Ze vertellen het in Op1.

Het is een groot en onzichtbaar probleem: laaggeletterdheid. Tweeënhalf miljoen Nederlanders zijn het en Koos Vervoort was het een lange tijd. ”Ik kon niet reizen. Ik kon geen acceptgiro invullen, dat moest ik vragen aan mijn moeder. Het was verschrikkelijk. Het was voor mij een nachtmerrie.” Koos kreeg er een heel laag zelfbeeld door. ”Het kraakt je af. Elke keer als iets niet lukt dan zeg je tegen jezelf: zie je, ik ben dom.”

Vaak ligt een slechte thuissituatie in de jeugd ten grondslag aan de problemen. Koos groeide op in armoede met een vader die alcoholist was, waardoor hij zich op school niet kon concentreren. Uiteindelijk kostte zijn laaggeletterdheid hem bijna zijn huwelijk. ”Ik was heel introvert en wilde niet over mijn problemen praten. Als ze bijvoorbeeld vroeg: ‘wil je dat even invullen?’ Dan ging ik ruzie zoeken en dat vond ze het niet waard.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen