Rob Jetten over zijn plannen met ons zorgstelsel

Minder concurrentie, zorgpersoneel uit het buitenland en sterke focus op digitalisering. Volgens D66-lijsttrekker Rob Jetten hebben we ons in slaap laten sussen door het makkelijke mantra dat ons zorgstelsel ‘het beste ter wereld is’ en is het hoog tijd voor vernieuwing. Maandag presenteerde hij in Nijmegen zijn plannen en vertelt hij erover bij Op1.

Het zorgsysteem is volgens Jetten niet meer houdbaar. “We geven 111 miljard euro uit aan zorg. Dat is evenveel als wat we uitgaven aan onderwijs, defensie, landbouw en klimaat. En het wordt alleen maar meer.”

Wat moet er anders?

“We zijn doorgeslagen in de concurrentie in de zorg. Artsen en zorginstellingen worden betaald op hoe vaak je iemand ziet en hoe vaak je iemand behandelt. Maar niet op de kwaliteit die je uiteindelijk levert.”

De Nederlandse zorg is veel minder goed dan gedacht, aldus Rob Jetten. Wat moet er anders? “Naast dat je heel veel moet doen om meer Nederlanders in de zorg aan het werk te krijgen, kunnen ook mensen van buiten Nederland handen aan het bed zijn. Een op de zes Nederlanders werkt al in de zorg. Met onze vergrijzing wordt dat in de toekomst een op de vier. Iedereen snapt dat dat gewoon niet gaat. Ter vergelijking: met basisonderwijs is dat een op de vijftig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob Jetten over zijn plannen met ons zorgstelsel terug.

Vergelijkbare artikelen