Timmermans: ”Grondoffensief kan niet zonder disproportioneel burgerbevolking te raken”

Als het aan Frans Timmermans ligt, gaat het kabinet zich in Europees verband inspannen voor een direct staakt-het-vuren tussen Gaza en Israël. Wat moet het kabinet volgens de lijsttrekker doen om dat voor elkaar te krijgen? In Op1 vertelt Timmermans over zijn plannen en vertelt hij wat hij doet om PvdA-GroenLinks bij elkaar te houden, nadat leden in een brief klaagden over de lijn van de partij in de oorlog.

Kritiek ambtenaren

Ambtenaren van de Rijksoverheid bekritiseren de onvoorwaardelijke steun van Nederland aan Israël. Timmermans: ”Ik vind dat ambtenaren ook recht hebben op vrijmeningsuiting. Als ze maar weten dat uiteindelijk de politiek beslist. Als de minister een bepaalde kant op gaat dan kunnen ze twee dingen doen: zich daar in schikken of ontslag nemen. Ik ben het voor een deel ook eens met hun kritiek, maar ambtenaren hebben uiteindelijk het beleid uit te voeren wat democratisch is vastgesteld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Von der Leyen

Deze week bezocht voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen Israël, en sprak daar haar onvoorwaardelijke steun uit voor het land. Dat kwam haar op flink wat kritiek te staan. ”Ik had graag gezien dat ze had gepleit voor terughoudendheid”, zegt Timmermans. ”Israël wil Hamas aanpakken, en dat mag Israël ook doen. Maar ik vraag me af of Israël heeft doorgedacht wat er vervolgens gaat gebeuren.”

”Ik vind het de taak van de internationale gemeenschap om tegen Israël te zeggen dat ze moeten nadenken, niet alleen over de volgende twee stappen, maar ook over de vijf stappen daarna. Waar zijn we over een paar maanden? Waar zijn we over een paar jaar? Wat wil je nou eigenlijk met Gaza? Het is de rol van de internationale gemeenschap om Israël op die consequenties te wijzen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Grondoffensief

Frans Timmermans wil ook dat de internationale gemeenschap bepleit dat er naar andere wegen dan een grondoffensief wordt gezocht om Hamas uit te schakelen. ”Hamas heeft het recht om nog te besturen, het recht om nog partij te zijn, verspeeld. Hamas is voor mij nu ISIS. Dus die moet je uitschakelen. Maar ik kan niet zien hoe je een grondoffensief kan doen zonder disproportioneel de burgerbevolking te raken. Heel veel mensen kunnen geen kant op. Het leed van de mensen in Gaza moet ons ook aan het hart gaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Frans Timmermans terug. 

Vergelijkbare artikelen