Jelle van Buuren over de aanslag in Brussel

Abdesalem L. die gisteren vermoedelijk twee Zweden doodschoot in Brussel is na een lange klopjacht vandaag zelf doodgeschoten door de Belgische politie. Heeft de politie adequaat gereageerd? En zijn we in Nederland goed voorbereid op aanslagen zoals die van gisteravond? Terrorisme-expert Jelle van Buuren schuift aan bij Op1.

Nadat België gisteren werd opgeschrikt door een terroristische aanslag in de hoofdstad, startte de politie een klopjacht. Vanochtend vroeg werd de vermoedelijke dader, Abdesalem Lassoued doodgeschoten.

Terrorisme-expert Jelle van Buuren vertelt dat de Belgische autoriteiten hem al langer in het vizier hadden. “Door alle berichten en signalen die er waren, hadden de Belgische autoriteiten net besloten serieus naar deze casus te gaan kijken om te beoordelen of er stappen gezet moesten worden. De dag voordat dat overleg zou plaatsvinden, gebeurde dit.”

Handelde de mogelijke dader alleen?

Het Belgische OM denkt dat de mogelijke dader alleen handelde. “Op dit moment zijn er geen signalen dat hij handlangers heeft gehad. Maar we weten inmiddels ook dat er vaak genoeg mensen de geschiedenis ingingen als eenlingen en er pas jaren later werd ontdekt dat er toch meerdere mensen bij betrokken waren”, aldus Van Buuren.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jelle van Buuren terug. 

Vergelijkbare artikelen