Henri Bontenbal: “We moeten ons niet blindstaren op de jaartallen”

Het CDA gaat met een nieuw gezicht de campagne in: Henri Bontenbal is de lijsttrekker. Maar heeft een nieuw gezicht ook nieuwe ideeën of vallen ze vooral terug op de christendemocratie van jaren geleden? Op de politieke vrijdag zit de nieuwe CDA-lijsttrekker aan tafel in Op1.

Henri Bontenbal is klaar met politieke partijen die elkaar ‘aanvallen’ tijdens verkiezingstijd. Zoals Frans Timmermans die tegen het NRC zegt niet met de VVD te willen regeren. “Ik vind dit een goedkoop opzetje. Zeg wat je idealen zijn en 22 november mag de kiezer oordelen.”

Extinction Rebellion

Ook is Bontenbal klaar met de demonstraties van Extinction Rebellion op de snelweg. “Goed dat ze de A12 verlaten, dan kunnen we de politiecapaciteit ergens anders gebruiken.” CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal vindt het gewicht dat Extinction Rebellion aan de motie onderzoek afbouw fossiele subsidies heeft gehangen overdreven. “Het is een opgeblazen circus.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Tata Steel

Bij Tata zitten twee vraagstukken, zegt Bontenbal. Klimaat en lokale luchtkwaliteit. “Die discussie speelt daar heel erg doorheen. Als die lokale luchtkwaliteit niet zo’n probleem zou zijn, zouden we ook dat verduurzamen van Tata anders aanvliegen.”

Krijgt Tata langer dan 2030 om te vergroenen? “Dat ligt eraan. Wat ik aan hen zou vragen is de maximale inspanning die ze kunnen doen om te vergroenen.” Tata Steel geeft aan 2030 niet te redden. “Bedrijven zullen altijd zeggen dat het minder snel kan dan de overheid wil.” Als de staalproducent zich maximaal inspant om te verduurzamen, is 2030 volgens de CDA-leider geen onvoorwaardelijke deadline.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Henri Bontenbal terug.

Vergelijkbare artikelen