Afschuw over ‘slachtpartij’ in Israëlische kibboets Kfar Aza

Ook dinsdagavond staat Op1 volledig in het teken van het conflict in en rond Israël. We bespreken het laatste nieuws met oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif, hoogleraar Joodse geschiedenis Bart Wallet, Dana Yair Blazer, wier echtgenoot reservist is, de Amsterdamse raadsleden Itay Garmy (Volt) en Sheher Khan (Denk), rabbijn Joram Rookmaaker, theatermaker Jaïr Stranders en Leila Jaffar, die zich zorgen maakt over wat de Palestijnen te wachten staat.

Gruwelijkheden in Kfar Aza

Tot dinsdagochtend waren er nog gevechten in Kfar Aza, een kibboets in Israël op een paar kilometer afstand van Gaza. Dinsdagavond kwamen er beelden van het dorp naar buiten. Volgens het Israëlische leger zijn er meerdere onthoofde lichamen gevonden, waaronder veertig jonge kinderen en dode baby’s. ”Je valt hier stil van”, zegt Bart Wallet. ”Je denkt: kan het nog erger? Is er een next level? Ja, dat is er. Hamas geeft hier een visitekaartje af waar het voor staat. Het is grof en gruwelijk.”

”Ik ben veel gruwelijkheden tegengekomen in mijn loopbaan”, zegt Mart de Kruif. ”Maar er was altijd iets van respect. Wie het ook was. De Taliban, of wie dan ook. Maar dat ontbreekt hier volledig. Dat vind ik schokkend.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gaza

Een dilemma waar het Israëlische leger volgens De Kruif voor staat, is hoe ze Gaza gaan controleren. Door de lucht of over de grond? ”Door de lucht kun je Hamas maar beperkt breken. Je kunt de stad wel plat bombarderen, maar daarmee breek je niet de wil om te vechten.”

”Of je gaat over de grond Gaza in. Als je dat doet, dan krijg je een tweede dilemma. Wat gaat Hezbollah doen en wat gebeurt er op de West Bank? Dat zijn ontzettend moeilijke vragen die je moet beantwoorden. Maar wat er ook gebeurt, dit doe je niet binnen een paar dagen of een paar weken.”

”Wat ik zou doen is eerst wachten en afsluiten en het luchtwapen gebruiken tot je klaar bent om naar binnen te gaan. Het is een politieke afweging om naar binnen te gaan of niet. Dat hangt van de doelstelling af. Als dat het breken van Hamas is zodat ze op korte en middellange termijn geen invloed kunnen uitoefenen op Israël, dan zul je delen van Gaza in moeten. Als je dat gaat doen, dan gaat dat grote consequenties hebben voor beide partijen. Dat is een oorlog die je gaat voeren die voor beide partijen het meest intensief is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Op de vlucht

Dana Yair Blazer vluchtte maandag met haar man en twee kinderen uit Israël. ”Ik werd wakker van de alarmen. Ik krijg van elke raket een alarm. Vier uur lang, gewoon iedere minuut, waren er raketten.”

”Zodra we de beelden zagen van Hamas-terroristen die allemaal mensen begonnen neer te schieten wisten we dat hier iets mis was. Dat dit anders was. Ze hebben zo veel mensen gekidnapt, vrouwen en kinderen. Het is niet voorstelbaar hoe onmenselijk ze zijn. Alles filmen en trots neerzetten.”

”Ik woon al jaren niet in Nederland, maar ik snap niet hoe mensen pro-Hamas kunnen zijn. Het zijn terroristen. Na 9/11 gaan mensen ook niet pro-Al Qaida zijn. Het is gewoon hetzelfde. Het gaat niet over het Israël-Palestina conflict. Het gaat over wat zij daar aan het doen zijn. Ze hebben gezinnen afgeslacht daar. Dat mensen zo wreed zijn kan ik me niet voorstellen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Samen tegen polarisatie

En de een is pro-Israël, de ander pro-Palestina, maar Amsterdamse raadsleden Itay Garmy (Volt) en Sheher Khan (Denk) slaan toch de handen ineen met een plan tegen antisemitisme en polarisatie. ”Ik zag veel gelijkenissen”, zegt Khan. ”Net zoals hij te maken heeft gehad met discriminatie en uitsluiting, heb ik dat ook meegemaakt. Dat was een aanleiding om met elkaar in contact te komen.”

”We zijn ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen met werken aan dit voorstel”, vertelt Garmy. ”We raakten steeds meer met elkaar aan de praat en leerden elkaar steeds beter kennen. Ik voel de ruimte om mezelf te zijn en ook kritiek te hebben op bepaalde uitingen die hij doet. Dat ervoer ik ook dit weekend. Ik zat te twijfelen of ik dit voorstel wel wilde bespreken, want ik heb al die emoties en misschien is dit niet het juiste moment om het te doen.”

”Ik belde hem en vertelde over mijn twijfels, en vertelde mijn twijfels over de uitingen die hij gedaan had. Toen hadden we een goed gesprek en dacht ik dat ik het gewoon moest doen. Ik heb een partner naast me staan die voor dezelfde waarden staat als ik. We moeten een voorbeeld zijn voor de stad. Dat is juist nu keihard nodig”, aldus Garmy. ”Het is het meest slechte moment, door alle vreselijke dingen die gaande zijn”, zegt Khan. ”Maar tegelijkertijd is dit voor ons het juiste moment.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de hele uitzending terug. 

Vergelijkbare artikelen